Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Σε τροχιά ρήξης με τις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητεί παράταση της μεταβατικής περιόδου και μετά το 2020, αλλά με δικαίωμα βέτο στους κανόνες και τους νόμους της Ε.Ε., σύμφωνα με έγγραφο θέσεων της βρετανικής κυβέρνησης που διέρρευσε στον Τύπο. Παράλληλα πάνω από 60 βουλευτές των Τόρις ζητούν με επιστολή από τη Μέι να προχωρήσει σε γρήγορο και ξεκάθαρο Brexit.
Εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο για τη δεύτερη και δυσκολότερη φάση της διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε., η Βρετανία ζητά, σύμφωνα με το κείμενο θέσεων, να παραταθεί για δύο χρόνια η μεταβατική περίοδος, σε αντίθεση με την Ε.Ε. που θέλει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η υπόθεση Brexit να έχει ολοκληρωθεί.
Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η βρετανική απαίτηση να μην υπακούει στους νόμους της Ε.Ε. στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, να έχει δικαίωμα να μπλοκάρει οποιαδήποτε νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και να έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε αλλαγές της βρετανικής νομοθεσίας χωρίς τη συγκατάθεση των Βρυξελλών, από τη στιγμή που η χώρα εγκαταλείπει επισήμως την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019.
Πάνω από 60 βουλευτές των Τόρις ζητούν με επιστολή από τη Μέι να προχωρήσει σε γρήγορο και ξεκάθαρο Brexit.
Οι βρετανικές θέσεις αναμένεται να οξύνουν την αντιπαράθεση Λονδίνου και Βρυξελλών. Παράλληλα αποσκοπούν στο να γεφυρωθούν οι διαφορές μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, ανάμεσα στους οπαδούς του «σκληρού» και του «μαλακού» Brexit. Η εσωκυβερνητική - εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Μέι θα επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνία για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να υπονομεύσει τα φορολογικά, εργασιακά ή άλλα δεδομένα και θα πρέπει να εξασφαλίσει δίκαιους όρους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. «Δεν μπορούμε να τους δώσουμε το δικαίωμα βέτο που τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν» επισήμανε κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., σχολιάζοντας σε σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times» τις βρετανικές θέσεις όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η διάρκεια της (μεταβατικής) περιόδου θα πρέπει να οριστεί απλά με βάση το πόσο θα χρειαστεί για να προετοιμαστούν και να εφαρμοστούν οι νέες διαδικασίες και τα νέα συστήματα που θα στηρίζουν τη μελλοντική σχέση» αναφέρεται στο έγγραφο των βρετανικών θέσεων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί πως αυτό συνηγορεί προς μια περίοδο περίπου δύο ετών, αλλά επιθυμεί να συζητήσει με την Ε.Ε. την αξιολόγηση που στηρίζει τον προτεινόμενο στόχο της ημερομηνίας».
Όσον αφορά το βέτο, η Βρετανία προτείνει μία ρήτρα «καλής πίστης» στη μεταβατική συμφωνία, προκειμένου να προστατευτεί από μελλοντικές νομοθετικές αποφάσεις που πλήττουν τα βρετανικά συμφέροντα και μία «κοινή επιτροπή που θα αποφασίζει αν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις».
Την ίδια στιγμή 62 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ζητούν με επιστολή τους από τη Μέι μια γρήγορη και καθαρή έξοδο από την Ε.Ε., με άλλα λόγια ένα «σκληρό» Brexit. Οι 62 βουλευτές ζητούν «πλήρη αυτονομία ρυθμίσεων» με την έξοδο από την Ε.Ε. και δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέες εμπορικές συμφωνίες «αμέσως».
Οι υπέρμαχοι του Brexit φοβούνται πως με τη μεταβατική περίοδο που επιζητά η Μέι, η Βρετανία θα αναγκαστεί να εφαρμόσει νέους νόμους της Ε.Ε., οι οποίοι ενδέχεται να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.
Οι 62 βουλευτές, αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% των 316 βουλευτών των Τόρις στο κοινοβούλιο, ενδέχεται να εξελιχθούν σε απειλή για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Η Μέι δεν κατάφερε -ως γνωστόν- στις πρόωρες εκλογές πέρυσι να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και στηρίζεται έκτοτε στις ψήφους ανοχής των 10 βουλευτών του Βορειοϊρλανδικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).
«Να παραμείνουν»
Να παραμείνουν στη Βρετανία όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στη Βρετανία και μετά το Brexit το 2019, θέλει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υποσχόμενη ένα εξορθολογισμένο σύστημα καταγραφής τους, που θα επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα.
«Έχουν τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας, γι’ αυτόν το λόγο θέλουμε αυτοί και οι οικογένειές τους να παραμείνουν. Είμαι απολύτως σαφής ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν» δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.
«Θα είναι ένα ψηφιακό σύστημα, θα είναι εξορθολογισμένο, θα είναι φιλικό προς τον χρήστη και θα διασφαλίζει ότι θα πρόκειται για την όσο το δυνατόν πιο απλή και εύκολη διαδικασία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες».