Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit έχει ζητήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την πρόταση των Βρυξελλών για μια χρονική διάρκεια από τις 29 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με έγγραφα της διαπραγμάτευσης τα οποία επικαλείται ο βρετανικός Independent.
Οι Βρετανοί διαπραγματευτές σημειώνουν ότι επιθυμούν να συζητήσουν την πιθανότητα μιας διαφορετικής διάρκειας, λόγω ανησυχιών ότι η περίοδος μέχρι το τέλος του 2020 κρίνεται ως μη επαρκής για την προετοιμασία της βρετανικής οικονομίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι το πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να συνδέεται απλούστατα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την προετοιμασία και την εφαρμογή των νέων διαδικασιών και συστημάτων που θα συνοδεύουν τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών», αναφέρεται σε σημείωμα το οποίο διέρρευσε την Τετάρτη.
«Το Η.Β. συμφωνεί σε μια περίοδο περίπου δύο ετών, ωστόσο επιθυμεί να συζητήσει με την Ε.Ε. για την καταληκτική ημερομηνία», προστίθεται στο έγγραφο.
Η συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε. πιθανόν να απαιτήσει μεγάλες αλλαγές στις υποδομές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν στην τεράστια αύξηση των τελωνειακών ελέγχων.
Η μεταβατική περίοδος δέχεται πυρά από τα «δεξιά» στη Μ. Βρετανία, καθώς η πλέον συντηρητική πτέρυγα του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος της Τ. Μέι, δηλαδή οι υποστηρικτές του «σκληρού Brexit», υποστηρίζουν ότι κατά την μετάβαση το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «κράτος - βαστάζος» της Ε.Ε., αφού δεν θα έχει δικαίωμα λόγου στις αποφάσεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει τη νομοθεσία και τις ντιρεκτίβες της.
naftemporiki.gr