Αρνητικό το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για τα άτομα με ρευματικές παθήσεις

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 14:00
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η εργασία και η επαγγελματική ζωή των ασθενών με ρευματικές παθήσεις απασχόλησαν το φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών με χρόνια ρευματομυοσκελετικά προβλήματα EULAR PARE.

Στο συνέδριο η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, την οποία εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ατόμων με ρευματομυοσκελετικά νοσήματα κα Κατερίνα Τσεκούρα, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στη χώρα μας αναφορικά με τα προβλήματα στον επαγγελματικό στίβο που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς.

Στην έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. διαπιστώθηκε ότι το:

  • 20% των ασθενών δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο μιας πιθανής απόλυσης,
  •  30% των ασθενών απάντησε ότι ο εργοδότης του ήταν αρχικά φιλικός, αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν βοήθεια,
  • 50% των ασθενών είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του,
  • 70% ασθενών ανέφερε ότι τα κτήρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις,
  • 81% ασθενών είπε ότι προτιμά να εργάζεται παρά να λαμβάνει επιδόματα από το κράτος,
  •  95% ασθενών τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

Όπως διαφάνηκε και από την έρευνα, τα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις έχουν την διάθεση και μπορούν να εργαστούν, αλλά δυστυχώς το εργασιακό περιβάλλον γενικά δεν είναι θετικό απέναντί τους. Όχι μόνο δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στους χώρους εργασίας να δεχθούν άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει και ευαισθητοποίηση από μέρους των επαγγελματιών/εργοδοτών.

Η ανάδειξη των προβλημάτων των ρευματοπαθών στο εργασιακό τους περιβάλλον και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη αυτών, πρόκειται να αναρτηθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των μελών της Eular-Pare και στο επίσημο site του Ευρωπαϊκού αυτού οργανισμού ασθενών.

Τι πρέπει να γίνει κατά την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κα Τσεκούρα, είναι απαραίτητη η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, καθώς επίσης και η ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών.

Επίσης, είναι αναγκαία η επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους. Ακόμη είναι σημαντική η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης όλων των ασθενών στην υγεία.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), για την εργασία της αυτή έλαβε το 1o βραβείο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή