Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 00:09
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όσοι ζουν στα αστικά κέντρα όπου, υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κινδυνεύουν από ξηροφθαλμία ενώ, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν επίσης και τα άτομα που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο όπου ο αέρας είναι πιο ξηρός, ή σε περιοχές με πολύ αέρα.

A- A A+

Μεγάλη μελέτη η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε κατοίκους δύο μεγάλων πόλεων, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης, με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαπίστωσε ότι όσοι ζούσαν σε αυτές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων αυτών σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν 4πλάσιες πιθανότητες να πάθουν ξηροφθαλμία σε σχέση με τους κατοίκους των επαρχιακών περιοχών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όσοι ζουν στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κινδυνεύουν από ξηροφθαλμία ενώ μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν επίσης και τα άτομα που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο, όπου ο αέρας είναι πιο ξηρός, ή σε περιοχές με πολύ αέρα.

Η ξηροφθαλμία σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένα επίμονο πρόβλημα που πλήττει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των ατόμων και απαιτεί συνεχή και προσεκτική φροντίδα.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά. Τα δάκρυα αποτελούνται από 3 στοιβάδες και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών. Η έλλειψη δακρύων μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και ειδικά της μη λίπανσης των ματιών, καθώς από αυτήν τα μάτια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Επίσης, καθαρίζουν την επιφάνεια του ματιού για να μπορεί να εστιάζει καλύτερα στις εικόνες.

Όταν η δακρυϊκή στοιβάδα δεν παράγει δάκρυα ή όταν τα δάκρυα δεν έχουν τη σωστή σύσταση, δηλαδή δεν αποτελούνται από εκατοντάδες πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, αντισώματα και λιπίδια, τότε το άτομο μπορεί να παρουσιάσει το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.

Να σημειωθεί ότι πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες, ειδικά στην εμμηνόπαυση λόγω των μεγάλων ορμονικών διαταραχών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε για να μην πάθουμε το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μας συμβουλεύει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος MD,  καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.

Πρωτίστως, όπως λέει, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα της μελέτης, άρα να προσέχουμε που ζούμε. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν δεδομένη στις μεγάλες πόλεις. Επίσης, αν ζούμε σε περιοχές με αέρα καλό θα είναι να έχουμε τοποθετήσει σπίτι μας φίλτρα καλής ποιότητας και υγραντήρα. Ο χειμώνας είναι από τις χειρότερες εποχές καθώς ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας ή ακόμα και τις εξάρσεις του συνδρόμου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, της απώλειας υγρασίας από την ατμόσφαιρα, του συχνού αέρα και φυσικά της υπερβολικής χρήσης θέρμανσης σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Αν φυσάει πολύ καλό θα είναι να φοράμε γυαλιά ηλίου με προστατευτικά στο πλάι, για να προστατεύουμε τα μάτια μας από τις ριπές του αέρα. Επίσης, καλό θα είναι να προσέχουμε και το πιστολάκι όταν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας, αλλά και τους ανεμιστήρες που τοποθετούμε για να δροσιζόμαστε, να μην χτυπούν στο πρόσωπό μας.

Επιπροσθέτως, πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά όπως λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος, για να διατηρούμε τον οργανισμός μας ενυδατωμένο. Όσοι δε, φορούν φακούς επαφής πρέπει να τους φροντίζουν σχολαστικά, διότι τα μάτια τους απειλούνται ακόμα περισσότερο από την ξηρότητα.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τον καπνό του τσιγάρου γιατί ερεθίζει πολύ τα μάτια, ενώ είναι απαραίτητο να ξεκουράζουμε τα μάτια μας από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης ή από το πολύ διάβασμα. Ένα καλό «κόλπο» είναι να βλεφαρίζουμε τακτικά για να ανακτούν τα μάτια μας την υγρασία που χρειάζονται.

Μια καλή λύση σύμφωνα με το γιατρό είναι τα τεχνητά δάκρυα, τα ενυδατικά τζελ και τα επιθέματα. Τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όσο συχνά χρειάζεται, όμως αν διαπιστώσουμε ότι μας είναι απαραίτητα πιο συχνά από μια φορά κάθε 2 ώρες τότε πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό, Επίσης, τα ενυδατικά τζελ χρειάζονται προσοχή γιατί είναι παχύρευστα και θολώνουν την όραση, γι' αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούνται πριν τον ύπνο. Τα θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας των δακρύων ,ενώ καλό είναι επίσης να πλένουμε προσεκτικά τα βλέφαρά μας με καθαρό πανί, σαπούνι και χλιαρό νερό, ξεβγάζοντάς τα στη συνέχεια απαλά.

Τέλος, σύμφωνα με το γιατρό, η πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρώματος, βοηθάει να μειωθούν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή