Στ. Θεοδωράκης: Για 4η φορά άλλαξαν τη σειρά ομιλίας των αρχηγών - Αρνούμαι να μιλήσω

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 00:46
UPD:00:52
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Κλοτσοσκούφι» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού τη διαδικασία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Σε παρέμβασή του, σημείωσε ότι άλλαξε για 4η φορά η σειρά ομιλίας των αρχηγών.

«Αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη συνεδρίαση» πρόσθεσε και τόνισε ότι αρνείται να μιλήσει.

Ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά.

Ακολουθεί η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, όπως κατατέθηκε στα πρακτικά:

«Στήθηκε πάλι μια ρωμαϊκή αρένα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι οι αντίπαλοι τους είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοί τους. Υπουργοί σε ρόλο Κλουζό. Και κάποιοι να υποβαθμίζουν την έκταση του σκανδάλου και της ζημιάς του δημοσίου, στο όνομα της αντιπαλότητας με την κυβέρνηση.

Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά θα κρίνουμε και όχι με αφορισμούς, ηθικά κηρύγματα και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Ζούμε μια καταιγίδα … καταγγελίες, φήμες, λάσπη, μηχανορραφίες, στοιχεία, -που δεν ξέρεις αν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα. Και ο κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τις λάσπες από τα στοιχεία, τις φήμες από τις αποδείξεις.

Αυτό ίσως βολεύει ως ύστατη λύση και τους κυβερνώντες. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά ΔΕΝ θα έχουμε και αθώους,θα έχουμε μόνο σκιές! Και αυτό είναι το χειρότερο για μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλες σκιές.

Σκιές στα εθνικά,

Σκιές στην οικονομία,

Σκιές στις τράπεζες,

Σκιές στο Δημόσιο,

Σκιές στο ποδόσφαιρο,

Σκιές στη Δικαιοσύνη,

παντού σκιές και υποψίες.

Το έργο της προανακριτικής επιτροπής είναι εξαρχής υπονομευμένο. Οι προβληματικές διατάξεις περί ευθύνης υπουργών, δεν αφήνουν, δυστυχώς, πολλές ελπίδες για Δικαιοσύνη. Το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτή τη σκοτεινή αρένα για περισσότερο φως. Τα στοιχεία της δικογραφίας - με βάση και την έρευνα του FBI – δείχνουν ότι η πολυεθνική εταιρεία για να προωθήσει τα συμφέροντα της, χρημάτιζε όποιους έβρισκε μπροστά της. Δεν ήταν βέβαια η μόνη εταιρία που το έκανε. Έτσι, φθάσαμε ο Έλληνας να δαπανά για φάρμακα- ή το κράτος να δαπανά γι’ αυτόν 60% περισσότερα χρήματα από έναν Γάλλο, έναν Γερμανό, έναν Ιταλό!

Η ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιριών είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ -ένα μνημόνιο! Και η ευθύνη των πολιτικών που κυβερνούσαν τα χρόνια του εκτροχιασμού της σπατάλης είναι τεράστια και δεν παραγράφεται. Προτείναμε στην κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες: να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν! Θα είναι και δίκαιο για τους επιχειρηματίες που δεν παρανομούν.Υπάρχουν 28 ελληνικές εταιρίες που παράγουν φάρμακα,που επενδύουν στην Ελλάδα και είναι χρέος μας να προσφέρουμε, ένα καθαρό τοπίο ανταγωνισμού.

Η Κίνα πρόσφατα καταδίκασε τον φαρμακευτικό κολοσσό Glaxo σε πρόστιμο μισό δισ. δολάρια για δωροδοκίες. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με την Novartis στις ΗΠΑ. Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε τα χρήματα που χάθηκαν από τα κρατικά ταμεία και τις τσέπες των ασφαλισμένων. Όπως πρέπει-και θα το ξαναπώ, να αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες, δίχως να χαριστούμε σε κανέναν. Σε ένα κράτος δικαίου, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία τους, αποφεύγοντας τις πολλές - πολλές επαφές, με την εκτελεστική εξουσία και την πολιτική. Όλοι δεχόμαστε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Εμπλέκονται πολιτικοί στο σκάνδαλο; Δεν το ξέρουμε -ακόμη δεν το ξέρουμε. Πρέπει όμως να το διερευνήσουμε. Το σκάνδαλο Siemens,το σκάνδαλο Κοσκωτά, τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι περιπτώσεις τύπου Τσοχατζόπουλου, το Βατοπαίδι, η σπατάλη εκατομμυρίων των εκατομμυρίων στις προεκλογικές περιόδους - που δεν δικαιολογούνται,όπως και οι περιουσίες πολιτικών -που δεν δικαιολογούνται, μαρτυρούν ότι υπάρχει διαφθορά στην πολιτική. Όπως υπάρχει και πολιτική ευθύνη για το υπόστρωμα που γεννά τα σκάνδαλα.Η αδιαφάνεια,η γραφειοκρατία, το πελατειακό σύστημα τρέφουν τη διαφθορά. Όταν πιστεύεις ότι το κράτος είναι λάφυρο-δικό σου και του κόμματος σου, όταν γίνεσαι γραφείο ρουσφετιών,όταν πουλάς τους ψηφοφόρους σου και μεταγράφεσαι ως βουλευτής σε άλλο κόμμα, τότε δείχνεις ότι δεν έχεις ηθικούς φραγμούς.

Ο αμοραλισμός είναι πάντοτε η βάση για την πλήρη διαφθορά. Τέλος όμως με τα θεωρητικά. Η προανακριτική επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος .Εδώ απαιτούνται στοιχεία! Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια. Χρησιμοποιείτε κύριοι της κυβέρνησης ένα υπαρκτό σκάνδαλο για να ρεφάρετε στις δημοσκοπήσεις. Οι δημαγωγικές απλουστεύσεις του τύπου ηθική κυβέρνηση - ανήθικη αντιπολίτευση είναι αστείες. Άλλο η απόδοση δικαιοσύνης και άλλο η δικαιοσύνη – μοχλός για ταπεινά κομματικά οφέλη. Τι δουλειά έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν διαβιβασθεί η δικογραφία στη Βουλή; Πως είναι δυνατόν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ και νυν υπουργός κ.Παπαγγελόπουλος να βγάζει συμπεράσματα για μια δικογραφία που κανονικά δεν θα έπρεπε να γνωρίζει. Τι δουλειά έχουν η κυρία Θάνου και ο κ.Παπαγγελόπουλος στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς το μεσημέρι της 5ης Φεβρουαρίου; Δύο ώρες πριν διαβιβασθεί η δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Πως μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας να δηλώνει ότι μόνο αυτός γνωρίζει τα ονόματα των τριών μαρτύρων; Πως είναι δυνατόν το Λιμενικό -προσοχή ! το Λιμενικό να αποφαίνεται ότι ο κ.Κουρουμπλής είναι αθώος! Να κάνει σχετικά ανάρτηση στο twitter! Είναι σαφές ότι βαδίζουμε σε ολισθηρό έδαφος. Πρέπει να σταματήσει η αντισυνταγματική παρέμβαση υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης. Παρακρατικές μέθοδοι και επιλεκτικές στοχοποιήσεις δεν είναι ανεκτές στη Δημοκρατία.

Τι πρέπει να γίνει;

Ζητάμε:

Να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Να ρωτηθούν επιτέλους αν πέρα από προσωπικές εκτιμήσεις,διαθέτουν και συγκεκριμένα στοιχεία - email, τραπεζικούς λογαριασμούς, ή άλλα αποδεικτικό υλικό που να συνδέουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με παράνομες πράξεις.

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε προσωπικές εκτιμήσεις σε φήμες και διαδόσεις.

Ζητάμε:

Ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων

Ζητάμε:

Οι Βουλευτές – ανακριτές να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν προκύψει για την Ελλάδα από την έρευνα του FBI. Είναι πολύ άγαρμπη η προσπάθεια σας να απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας. Διώκετε ακόμη και τον υπηρεσιακό για 30 ημέρες, πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και επι δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη! Ελπίζω τουλάχιστον τα κατεβασμένα βλέμματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσε ο κ.Πικραμμένος να μαρτυρούν ένα αίσθημα ντροπής.

Και δεν μπορώ να μην αναφέρω το σημείο που ένας μάρτυρας καταγγέλλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και αμέσως μετά προσθέτει: «Ο Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία»! Μετείχε ο μάρτυρας στο υπουργικό συμβούλιο; Είχε κοριό στο Μέγαρο Μαξίμου; Πώς μπορεί να λέει «Παρέσυρε τον πρωθυπουργό»; Και υπεράνω ελέγχου βέβαια και ο Π.Κ.! Ο υπουργός που μεταγράψατε από το ΠΑΣΟΚ και έχετε την υποχρέωση να τον προστατεύσετε. Γιατί τα ραντεβού του κ.Φρουζή με κάποιους πολιτικούς είναι ενδείξεις ενοχής, ενώ το ραντεβού με τον κ.Κουρουμπλή σε ξενοδοχείο του Συντάγματος είναι αθώο;

Μάλλον εκτός από προστατευόμενους μάρτυρες έχουμε και προστατευόμενους υπουργούς.

Όμως, η καταγγελία στην εισαγγελία Διαφθοράς για τις αποφάσεις Κουρουμπλή που διατήρησαν ψηλά τις τιμές των φαρμάκων δεν μπορεί να μείνει χωρίς έλεγχο. Και εδώ ανακύπτει ένα γενικότερο ερώτημα: Πότε αντιστάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ή ως μικρό κόμμα στις σπατάλες και στα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας; Υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης; Αντιθέτως κλείνατε συνεχώς το μάτι σε όλους αυτούς που μετείχαν στο πάρτι γιατρούς – στελέχη νοσοκομείων– εταιρίες, λέγοντας: «κανένας έλεγχος πουθενά», «καμία περικοπή πουθενά», δηλαδή: ζήτω η σπατάλη!

Και σας είδαμε κ. Ξανθέ να αντιδράτε όταν ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι πολεμήσατε τα γενόσημα. Τα λέγατε «μαντζούνια» και«φάρμακα αμφίβολης ποιότητας». Λοιπόν, για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη δείτε την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στις 26 Νοεμβρίου 2013, για να μάθετε ποιος χαρακτήριζε τα γενόσημα «φάρμακα αμφίβολης ποιότητας». Ακόμη και όταν ήρθαν οι θεσμοί και είπαν «ως εδώ, δεν μπορεί η Ελλάδα να καταναλώνει όσα φάρμακα καταναλώνουν χώρες 50 εκατομμυρίων κατοίκων», εσείς επιμένατε: «Κανένας έλεγχος» – καμία προστασία δηλαδή του δημόσιου χρήματος! Δεν ψηφίσατε καν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Δεν είστε, λοιπόν, αθώοι του αίματος. Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν, κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι ίσως και τα δύο. Μόνος χαμένος η δημόσια υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά οι επόμενες γενιές που φορτώθηκαν τα χρέη. Η υπερσυνταγογράφηση και η υπερ κατανάλωση φαρμάκων και υλικών δεν ήταν παράκρουση , ήταν μέθοδος εκμαυλισμού γιατρών, στελεχών του συστήματος υγείας, στελεχών των υπουργείων. Ίσως γι’ αυτό και οι θέσεις των διευθυντών νοσοκομείων ήταν περιζήτητες ανάμεσα στους πολιτευτές των κομμάτων. Ακόμη και σήμερα η σπατάλη σε πολλούς τομείς συνεχίζεται.

Καταναλώνουμε αναλογικά τα περισσότερα αντιβιοτικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το 2017 καταναλώσαμε περίπου 25% γενόσημα όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 78%, στη Γερμανία 81%, στην Ολλανδία 72%. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για να χτυπήσουμε όλοι μαζί την πολυφαρμακία, αλλά και για να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων. Και θέλουμε τελικά καλύτερη υγεία για όλους γιατί το σκάνδαλο Novartis ακόμη και αν διαλευκανθεί- ακόμη και αν βρούμε όλους τους ενόχους- δεν θα βελτιώσει τη γκρίζα καθημερινότητα. Στα επείγοντα, στα εφημερεύοντα, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, στις λίστες αναμονής των χειρουργείων οι άνθρωποι υποφέρουν και τσαλακώνονται.

Γιατί δεν αλλάζει η υγεία με ΣΥΡΙΖΑΪΚΕΣ μαντινάδες.

Επιστρέφω όμως στο θέμα της προκαταρκτικής: Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολιτικούς από τις συκοφαντίες των πολιτικών τους αντιπάλων. Πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτική από τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Πρέπει να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα, με τον κακό εαυτό της πολιτικής. Εκτός αν νομίζουμε ότι δεν υπάρχει. Εκτός αν νομίζουμε ότι ζούμε σε μια διεφθαρμένη κοινωνία με σπατάλες και κλεψιές στην υγεία, στις εργολαβίες, στα δημόσια έργα, στις προμήθειες. Αλλά οι ασκούντες την εξουσία αγνοί και αμόλυντοι... Αλίμονο, όμως, αν ξεκινάμε με το αξίωμα, ότι «στο δικό μας κόμμα, στη δική μας κυβέρνηση κανείς δεν έχει υποκύψει ποτέ σε πειρασμούς και αμαρτίες».

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν δώσει πολλά δείγματα εξωθεσμικής – για να το πω σεμνά- συμπεριφοράς. Αμφισβητούν τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, όταν δεν τους βολεύουν και προσπαθούν να καθορίσουν τις συνθέσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Δικαστές που ήταν αρεστοί σε υπουργούς εκτοξεύτηκαν και άλλοι που ήταν ανεξάρτητοι και δυσάρεστοι στην κυβερνητική πλειοψηφία περιθωριοποιήθηκαν. Δεν έχετε λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Μην προσπαθείτε να μετατρέψετε τη Δικαιοσύνη σε πολιτικό όπλο. Ανάλογη είναι η σύσταση μου προς ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης: Μην αντιμετωπίζετε τη Δικαιοσύνη ως πολιτικό σας αντίπαλο.

Αν ένας πολιτικός στην προσπάθεια του να αμυνθεί παρουσιάζει όλους τους εισαγγελείς και τους δικαστές ως ενεργούμενα του πρωθυπουργού, ως ενεργούμενα του Μαξίμου, τότε ο πολίτης σε ποια Δικαιοσύνη θα πιστέψει και σε ποιες αποφάσεις θα υπακούσει; Αυτοσυγκράτηση λοιπόν, μήπως και περισώσουμε τίποτα. Τόλμη και ευθύνη χρειάζεται ο τόπος. Αυτές οι δύο λέξεις θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις μας στην Ελλάδα της ατέλειωτης κρίσης. Τόλμη και ευθύνη - πατριωτική ευθύνη- για λύση στο Μακεδονικό. Τόλμη και ευθύνη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Τόλμη και ευθύνη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη – για να διερευνηθούν, παλιά και νέα σκάνδαλα.

Προφανώς, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και όλοι υπόκεινται σε έλεγχο για τα υπουργικά τους ή ακόμη και τα πρωθυπουργικά τους πεπραγμένα. Και ελπίζω αυτόν τον έλεγχο να μπορέσει να τον ασκήσει η Βουλή στο όνομα της Δικαιοσύνης και μόνο της Δικαιοσύνης! Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Δεσμεύεται η κυβερνητική πλειοψηφία ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους; Ο κ.Τσίπρας που θα μιλήσει σε λίγο πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι οι βουλευτές του δεν θα πουν αύριο ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Έρευνα μέχρι τέλους! Με αυτό το πνεύμα το Ποτάμι ψηφίζει υπέρ της προανακριτικής. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, διαχρονικά σημαντικό! Πρέπει να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών. Πρέπει να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι πολιτικοί για την αθωότητα ή την ενοχή πολιτικών. Γιατί δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί, οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επιτρέπουν την απόδοση δικαιοσύνης. Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Επίσης, προτείνουμε η άρση ασυλίας των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Αυτές τις τομές έχει ανάγκη η κοινωνία! Και γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές θα συνεχίσει να πολεμάει το Ποτάμι . Μαζί με όσους έχουν την τόλμη και νιώθουν την ευθύνη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή