Φ. Γεννηματά: Υπάρχει τελικά προστατευόμενη περίοδος και προστατευόμενοι υπουργοί

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 22:34
UPD:22:39
Menelaos Myrillas / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, επεσήμανε ότι «λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι «το δικό μας ναι προϋποθέτει πως οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες θα έρθουν και θα καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα», καθώς και ότι «οι βουλευτές - ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών».

«Για τους ίδιους ακριβώς λόγους λέμε όχι σε μια διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή “δεν βγαίνει τίποτε” εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι στον βιασμό του τεκμηρίου αθωότητας των αναφερόμενων προσώπων, για την εξυπηρέτηση του προσχεδιασμένου πογκρόμ εις βάρος τους. Λέμε όχι σε fast track κοινοβουλευτικά δικαστήρια, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων», συμπλήρωσε.

Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη. «Γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο», συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε επιπλέον «γιατί δεν έχει έρθει το θέμα του φαρμάκου στην εξεταστική για την Υγεία» και υπογράμμισε πως «υπάρχει τελικά προστατευόμενη περίοδος, προστατευόμενος πρωθυπουργός και προστατευόμενοι υπουργοί».

«Θέτετε σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μόνη κερδισμένη από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ακροδεξιά.

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τρεις προτάσεις από την πλευρά της παράταξής της:

  1. Να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου
  2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία
  3. Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία

Ανέφερε εξάλλου ότι «μέσα στην καταχνιά της πρώτης μνημονιακής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη ευθύνης που αποφάσισε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει τις πάγιες πρακτικές, να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου».

Σημείωσε, δε, ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στεκόταν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και σε ζητήματα οικονομίας, σημειώνοντας πως «τελειώνει το μνημόνιο για τους εταίρους μας, όχι για εμάς». «Έχετε δεσμευθεί προκαταβολικά. Τώρα διαπραγματεύεστε απλώς το είδος της επιτροπείας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «απόψε είστε εσείς που στέκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι είμαστε εμείς που σας κατηγορούμε. Επώνυμα, χωρίς κουκούλες. Σας κατηγορούμε για τον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνετε τη χώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή