Ν. Δένδιας: Να αποφασίσει η Ολομέλεια για μία κάλπη

«Η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή» ανέφερε
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 10:11
UPD:10:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης «δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» υποστήριξε και αναρωτήθηκε τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Γι΄αυτό, όπως είπε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε.

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της. 

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετείτο η πρόταση της Ν.Δ. τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

Σημείωσε ακόμη ότι «με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης».

«Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι» πρόσθεσε.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή