Σε μία συνεδρίαση 13 ωρών η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής

Δικογραφία Novartis: Θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:18
UPD:10:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Σε μία συνεδρίαση διάρκειας τουλάχιστον 13 ωρών, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία της Novartis, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή η πρόταση της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση.

Επιχείρηση στοχοποίησης των αντιπάλων της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «άθλια σκευωρία» και υπέβαλε μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα.  Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να συζητηθεί η πρόταση συγκρότησης της Προανακριτικής σε μία συνεδρίαση (και όχι σε δύο όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί) την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 10 το βράδυ με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία η οποία -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα διεξαχθεί με 10 κάλπες, μία για κάθε ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η Ν.Δ. ζήτησε να στηθεί μία κάλπη και για τα 10 πρόσωπα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε βάσει του κανονισμού της Βουλής, καθώς οι 5 από τους 10 εμπλεκόμενους είναι εν ενεργεία βουλευτές, που σημαίνει ότι επιτρέπεται να ψηφίσουν για τους υπόλοιπους αλλά όχι και για τον εαυτό τους. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό να επανεξεταστεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγές της Ν.Δ. κατήγγειλαν, όμως, ότι η απόφαση για 10 κάλπες και όχι για μία «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» και «εξυπηρετεί την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Ως προς το θέμα των πολιτικών προσώπων, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι 9 από τους 10 που εμπλέκονται στη δικογραφία τον έχουν ενημερώσει σχετικά με την πρόθεσή τους να πάρουν τον λόγο στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά. Με γραπτό υπόμνημα αναμένεται να τοποθετηθεί, αντίθετα, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκείνη την ημέρα έχει ανειλημμένη υποχρέωση στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα 9 πολιτικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για 20 λεπτά. 

Βολές στην κυβέρνηση για εκτόξευση «λάσπης» μέσω της υπόθεσης Novartis εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος αναγνώρισε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί «υπαρκτό σκάνδαλο», αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εργαλείο «για να εξοντώσει τους βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους». Κατήγγειλε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι κατασκεύασε μια «άθλια σκευωρία». «Η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση και ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα πει «ναι» στην πρόταση. Επίσης, ζήτησε να καταθέσουν κατ’ αντιπαράσταση οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση. 

Ο Α. Σαμαράς
Παρέμβαση εν όψει της συζήτησης έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με δήλωσή του από τα γραφεία της Ν.Δ. κατήγγειλε ότι η υπόθεση αποτελεί μια «άθλια και κακοστημένη σκευωρία». Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς “Μαδούρο” στην Ελλάδα» διεμήνυσε και ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει στη μήνυση: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια σταλινικής εμπνεύσεως σκευωρία, από ανθρώπους που δεν διστάζουν καταπατώντας αξίες, νόμους και θεσμούς, να προβούν σε απόπειρα πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου τους, υπό την επίφαση του δήθεν “πολέμου” κατά της διαφθοράς». Και αναφέρει και τα εξής:

«Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Ο μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιχνίδι όσων πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους. Στο μέλλον κάθε νέα κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Απαντώντας, το Γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε «συνωμοσιολογική θεωρία» τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά και του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε μόνιμη μανία. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού καταλόγισαν, επίσης, στον κ. Μητσοτάκη ότι αναπαρήγαγε τις διατυπώσεις του κ. Σαμαρά.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή