Η κυβέρνηση... καθαρογράφει τη συνταγή για τη Novartis

Σκέψεις για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 09:25
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Σε διαρκείς συσκέψεις βρίσκεται η κυβερνητική και κομματική ηγεσία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι χειρισμοί στην «υπόθεση Novartis».

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με μοναδικό αντικείμενο τους κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς χειρισμούς της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι και προχθές, με το ίδιο αντικείμενο είχε συνεδριάσει και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική και κομματική ηγεσία εξετάζει εάν για την υπόθεση θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, κατ’ εφαρμογήν των άρθρων 144-148 του Κανονισμού της Βουλής ή Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με αρμοδιότητες Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 153-159 του Κανονισμού της Βουλής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα περιγραφόμενα στη δικογραφία αδικήματα έχουν παραγραφεί, εξετάστηκαν τρόποι επιστροφής της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω βήματα, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες των φυσικών προσώπων, όπως και τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων, για αδικήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή, όπως είναι η κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος».

Κυβερνητικές πηγές, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί «πολωνοποίησης» της Δικαιοσύνης και εξύφανσης σκευωρίας, με πολιτικές σκοπεύσεις, υποστήριξαν: “Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας είχε χαρακτηρίσει ως «ευκαιρία ενίσχυσης της δημοκρατίας» την υπόθεση Novartis (Real FM 97,8).

Όπως υποστήριξε, «το θέμα της Novartis αναδεικνύει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, της Δικαιοσύνης και του οικονομικού συστήματος που λειτουργούσαν χωρίς κανόνες. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί η δημοκρατία με τη συμφωνία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να αποκτήσουν οι θεσμοί την έξωθεν καλή μαρτυρία των πολιτών. Μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προχωράει αυτές τις υποθέσεις μέχρι τέλους. Οι πολίτες σήμερα δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και αυτό αποτελεί έλλειμμα δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στη δικογραφία, έκανε λόγο για «στημένη υπόθεση που όχι μόνο προσχεδιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά προαναγγέλθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας στις 19-1-2018, σε ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, «μιλούσε για διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, λέγοντας χαρακτηριστικά “σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) στους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα”».  

Ν.Δ.: «Πολωνοποίηση» της χώρας

Νέες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας κατάλυση του κράτους δικαίου και καλώντας ουσιαστικά την Ε.Ε. να ασχοληθεί με την «κατάργηση της διάκρισης εξουσιών στην Ελλάδα». 

Ανώτατος κομματικός αξιωματούχος της Ν.Δ. κατήγγειλε «πολωνοποίηση» της χώρας, κατηγορώντας δηλαδή την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. «Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση», σχολίασε η ανώτατη πηγή, παραλληλίζοντας την ελληνική κυβέρνηση με την αντίστοιχη της Πολωνίας, που κατηγορείται για πλήθος παρεμβάσεων στη δικαστική εξουσία. Ο ανώτατος κομματικός αξιωματούχος υπογράμμισε, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή το θέμα της Ελλάδας θα πρέπει να απασχολήσει και την Ευρώπη, χωρίς να εξηγήσει, όμως, αν σκοπεύει η Ν.Δ. να προχωρήσει σε κάποια επίσημη έκκληση στην Ε.Ε. για παρέμβαση στη διερεύνηση του σκανδάλου.  

Το σκάνδαλο της Novartis κυριάρχησε, όμως, και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου κατέθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πρώην υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει για τις καταθέσεις προστατευόμενου μάρτυρα που τον καταγγέλλει ότι έλαβε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για να επισπεύσει τις πληρωμές οφειλών 65 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική εταιρεία. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τις εν λόγω καταγγελίες και τόνισε ότι η Novartis δεν έλαβε ποσό 65 εκατ. ευρώ επί των ημερών του. Διέψευσε, επίσης, τις αιτιάσεις ότι επί της υπουργικής θητείας του υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Novartis και σημείωσε ότι συνολικά καταβλήθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρείες 300 εκατ. ευρώ (από σύνολο 600 εκατ. ευρώ οφειλών).  

«Θέλουν να με απομακρύνουν από την ΤτΕ»

«Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis θα πέσει στο κενό. Η πορεία μου, όπως και της συζύγου μου, είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρόμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου. Έρχονται δε σε συνέχεια ανάλογων επιθέσεων και διώξεων που έχω υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια και που έχουν έναν και μοναδικό στόχο: την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προσπάθεια που είχε μεθοδευτεί ήδη από το 2014 σε σύσκεψη στην Κυψέλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς να έχει διαψευστεί» αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

«Η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει απτά αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αφού επί των ημερών μου στο διάστημα 2012-2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 30,5%) και άρα ακόμη και στον απλό πολίτη είναι αντιληπτή η ανοησία των επιχειρημάτων των μαρτύρων κατηγορίας» προσθέτει.  «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι σαθρές αυτές κατηγορίες δεν με αγγίζουν» αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ συμπληρώνει πως «έχω ήδη ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον μου αιτιάσεις».  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή