Υπόθεση Novartis: Τις επόμενες κινήσεις του μελετά το Μαξίμου

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 09:05
UPD:09:07
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όπως έχει γράψει από χθες η «Ν», βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που δύναται να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο και όχι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη

[email protected]

Σε... διαρκή συνεδρίαση βρίσκεται το πρωθυπουργικό επιτελείο για τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει γράψει από χθες η «Ν», βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που δύναται να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο και όχι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι με τη βοήθεια γνωστών νομικών γραφείων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «δέσει» τα στοιχεία της δικογραφίας και να φτιάξει ισχυρό κατηγορητήριο που – όπως λένε - δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί, για να πάει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στη χθεσινή σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι μόνο αυτή μπορεί να είναι η απάντηση στην προσπάθεια αμφισβήτησης μαρτύρων και καταθέσεων και να περάσει η υπόθεση Novartis στο επόμενο στάδιο.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκαν από κάποιους απορίες, για το κατά πόσο με τις καταθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία και χωρίς άλλα, πρόσθετα στοιχεία, μπορεί να στηριχθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά ακόμα και ο όρος «σκάνδαλο Novartis» στην ελληνική του εκδοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται ήδη προσπάθεια να προστεθούν στοιχεία από την έρευνα που έχει γίνει διεθνώς από τις αμερικανικές υπηρεσίες στις υπάρχουσες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ώστε η υπόθεση να προχωρήσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει τον νομικό τρόπο να μην εμποδιστεί η έρευνα από τις προβλέψεις για παραγραφή συγκεκριμένων αδικημάτων και να «μην υπάρξει κοιλιά» στην εξέλιξη της υπόθεσης που αφενός θα δώσει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει με μεγαλύτερο σθένος τα περί «πολιτικής σκευωρίας» και αφετέρου θα προκαλέσει αμφιβολίες στην κοινή γνώμη, που έχουν ακούσει κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πολιτική ιστορία της χώρας».

Έχει γίνει ήδη σύσταση προς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, για μετρημένες και προσεκτικές εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε προσπάθεια να ανασκευαστεί η χθεσινή δήλωση Πολλάκη ότι γνωρίζει πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην υπάλληλοι της Novartis, με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Συζητήθηκε ακόμα ότι πρέπει οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνουν διαρκώς την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να αποκρούονται οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, όπως και το ότι πρέπει να αποφεύγουν κρίσεις και προβλέψεις για το μέλλον της υπόθεσης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν και τα κοινοβουλευτικά βήματα που θα ακολουθήσουν, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές και πισωγυρίσματα, εάν και εφόσον η κυβέρνηση ξεκινήσει να ξετυλίγει το σχεδιασμό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή