Υπόθεση Novartis: Στον δρόμο προς τη Βουλή η δικογραφία

Αφορά 10 πρόσωπα και τα αδικήματα απιστίας και δωροδοκίας
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tον δρόμο για τη Βουλή παίρνει μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, κατά τη χρονική περίοδο 2006 - 2015, όσον αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας.

Ταυτόχρονα, στο Κοινοβούλιο διαβιβάζονται και μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Παν. Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας (το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τόσο για τα πολιτικά όσο και τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς (αναμενόταν να σταλεί ή χθες ή σήμερα) -βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών-, αφορά συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί σε αρμόδια πόστα που συνδέονταν με αποφάσεις για την τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, και ειδικότερα υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης (Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης). Επίσης, αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παν. Πικραμμένο.

Παράλληλα, δίωξη έχει ασκηθεί και σε ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής για το αδίκημα της δωροδοκίας και του έχει απαγορευθεί ήδη η έξοδος από τη χώρα.

Με δηλώσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση, ενώ η Novartis σε ανακοίνωσή της τόνισε:«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά».   

Οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί συνεχίζουν τη διενέργεια της έρευνας για την υπόθεση, προκειμένου να «δεθεί» η κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν πιθανότατα παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στο μεταξύ, τον Άρειο Πάγο επισκέφθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία Τζανακόπουλου αλλά και των εισαγγελέων Διαφθοράς δεν ήταν άσχετη με την υπόθεση της Novartis, ωστόσο, εξερχόμενος, ο ίδιος δήλωσε ότι η επίσκεψή του ήταν συμπτωματική και αφορούσε άλλο θέμα. Για την υπόθεση Novartis ζήτησε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε χθες το βράδυ στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.  

Παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, καταγγέλλει η Ν.Δ. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατήγγειλε τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, συνδέοντάς τη με την αποκάλυψη της υπόθεσης. «Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;» διερωτήθηκε ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το θέμα σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, που φέρεται να περιλαμβάνεται και αυτός στη δικογραφία του σκανδάλου.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή