Ο σημαντικότερος επιζών ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, δικάζεται στο Βέλγιο κατηγορούμενος για το περιστατικό που προηγήθηκε της σύλληψής του τον Μάρτιο του 2016 όταν πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών που διεξήγαγαν έρευνα για τον εντοπισμό του.
Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αρχικά καταδικασμένος για μικροεγκλήματα από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ενεπλάκη με τους τζιχαντιστές, θα μεταφέρεται καθημερινώς από γαλλική φυλακή στη βελγική πρωτεύουσα.
Ακολουθούν πέντε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον άνθρωπο-κλειδί στην πλέον αιματηρή επίθεση που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
1. Το Βέλγιο μπορεί να τον φυλακίσει μέχρι και 40 χρόνια
Τρεις Βέλγοι αστυνομικοί και Γάλλος συνάδελφός τους τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον τους, καθώς ερευνούσαν μια κατοικία στη συνοικία Φορέ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου 2016 σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού.
Την περίοδο εκείνη ο Αμπντεσλάμ ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη, ωστόσο η αστυνομία δεν αναζητούσε ειδικώς εκείνον τη συγκεκριμένη μέρα. Ένας ένοπλος έπεσε νεκρός από σφαίρες, ενώ δύο άλλοι άνδρες, που αργότερα ταυτοποιήθηκαν ως ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο Τυνήσιος υπήκοος Σοφιέν Αγιάρι, διέφυγαν.
Τρεις μέρες αργότερα αντοπίστηκαν σε υπόγειο στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών κοντά στο πατρικό σπίτι του Αμπντεσλάμ. Όταν εισέβαλε η αστυνομία, ο Αμπντεσλάμ πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, ενώ ο άλλος ύποπτος συνελήφθη σώος.
Μαζί με τον Σοφιάν Αγιάρι, ο Αμπντεσλάμ δικάζεται για τον τραυματισμό των αστυνομικών, με κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας «με τρομοκρατικό περιεχόμενο» και παράνομη κατοχή όπλων.
«Για τις πράξεις αυτές πιθανόν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια», δήλωσε ο Λικ Ενάρ, πρόεδρος του γαλλόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών στην τηλεόραση του Reuters.
Ο Σοφιάν Αγιάρι, ο οποίος σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έχει πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, φέρεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015, προσποιούμενος τον Σύρο πρόσφυγα και χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες.
2. Ο Αμπντεσλάμ πιθανόν να συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψή του, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 32 ανθρώπους και τραυμάτισαν 340 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό.
Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές θεωρούν ότι ο Αμπντεσλάμ συνδέεται με τους βομβιστές, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Φέρεται να ανήκε σε πυρήνα του Ι.Κ. ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις για εκείνο το Πάσχα, αλλά όταν συνελήφθη επισπεύθηκαν. Οι τζιχαντιστές συνεργάτες του πιθανόν να φοβήθηκαν ότι θα αποκαλυφθούν.
Ο συνήγορός του δήλωσε αργότερα ότι ο πελάτης του αρνείται ότι γνώριζε για τις επιθέσεις.
3. Στόχος του ήταν να σκοτωθεί στο Παρίσι
Αυτό προκύπτει από πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, που βασίστηκαν σε μια κατάθεσή του που έδωσε στην αστυνομία αμέσως μετά τη σύλληψή του, όπου περιέγραψε ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο με επιβαίνοντες τρεις από τους άλλους δράστες.
Έφερε πάνω του ζώνη με εκρηκτικά, η οποία όμως δεν εξερράγη και έτσι την πέταξε σε κάδο απορριμμάτων.
Αφού κατέθεσε στις αρχές ότι είχε σχεδιάσει να ανατιναχθεί έξω από το Stade de France, αργότερα φέρεται να άλλαξε γνώμη.
Ωστόσο, το γαλλικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο ίδιος είχε αναφέρει σε μήνυμά του που βρέθηκε σε πεταμένο υπολογιστή στις Βρυξέλλες ότι η ζώνη του με τα εκρηκτικά ήταν ελαττωματική.
«Πολύ θα ήθελα να ήμουν ανάμεσα στους μάρτυρες (τους άλλους εννέα φερόμενους δράστες, όλοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν), αλλά ο Αλλάχ αποφάσισε διαφορετικά γιατί η ζώνη μου ήταν ελαττωματική», φέρεται να δήλωσε.
Εκτός από τους 130 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 353, καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS πυροβολούσαν αδιακρίτως μέσα σε συναυλιακό χώρο, μπαρ και στο στάδιο.
Ο Αμπντεσλάμ εξακολουθεί να αναμένει να δικαστεί για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στις επιθέσεις με κατηγορίες για ανθρωποκτονία που συνδέονται με την τρομοκρατία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
4. Έχει σταματήσει να μιλά
Μετά τη μεταφορά του στη Γαλλία τον Απρίλιο 2016, ο 28χρονος Αμπντεσλάμ έχει ανακριθεί από τις αρχές πέντε φορές, με την τελευταία στα μέσα Νοεμβρίου. Όλες τις φορές αρνήθηκε να απαντήσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, φέρεται να απάντησε σε μια γυναίκα η οποία του έστειλε επιστολή στη φυλακή, στην οποία είπε: «Δεν ντρέπομαι γι' αυτό που είμαι».
5. Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή
Ο πρώην πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη θα μεταφερθεί από τη φυλακή όπου κρατείται νότια του Παρισιού, στο Φλερί - Μεροζί, σε σωφρονιστικό κατάστημα πιο κοντά στα βελγικά σύνορα για όσο διαρκέσει η δίκη του.
Η Βεντέν-λε-Βιέγ, κοντά στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, απέχει περίπου 150 χλμ από τις Βρυξέλλες και είναι μια από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της χώρας. Ο Αμπντεσλάμ θα έχει μια ολόκληρη πτέρυγα για τον εαυτό του, είπαν στο AFP πηγές των συνδικάτων.
Η συγκεκριμένη φυλακή έγινε πρωτοσέλιδο στον γαλλικό Τύπο στις 12 Ιανουαρίου, όταν κρατούμενος τζιχαντιστής επιτέθηκε σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους με ψαλίδια και ένα μαχαίρι προκαλώντας μια σπάνια μαζική διαμαρτυρία από τις αρχές της φυλακής.
Ο κρατούμενος αυτός, ο Γερμανός ισλαμιστής Κρίστιαν Γκαντζάρσκι, αντιμετώπιζε απέλαση στις ΗΠΑ για κατηγορίες που σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχοντας εκτίσει 15 χρόνια για επίθεση της Αλ Κάιντα σε συναγωγή της Τυνησίας το 2002 με 21 νεκρούς.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πιθανόν να τον περιμένουν περίπου 100 αστυνομικοί μέσα και γύρω από το κτήριο των δικαστηρίων στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ελικόπτερα θα επιβλέπουν από αέρος την πόλη στη διάρκεια της δίκης και οι χώροι στάθμευσης κοντά στο δικαστήριο θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί, σύμφωνα με το AFP.
Συμπτωματικά, μια άλλη δίκη που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα: ο Τζαουάντ Μπενταούντ κ αι ο Μοχάμεντ Σουμάχ κατηγορούνται ότι παρείχαν στέγη στους δράστες και σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι πιθανόν να τους επιβληθεί εξαετής ποινή φυλάκισης. Ένας τρίτος άνδρας, ο Γιουσέφ Αϊτ Μπουλαχτσέν, αντιμετωπίζει πέντε χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί με την κατηγορία ότι δεν κατήγγειλε ένα έγκλημα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC