Ο καλός ο καπετάνιος...

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 12:35
UPD:19:05
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η τιμή που επιφυλάσσουν οι συνάδελφοί του στον κ. Βενιάμη αποκτά μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος, οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός εφοπλισμός ήταν πρωτόγνωρες. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Για τέταρτη συνεχόμενη θητεία αναμένεται να εκλεγεί την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ρεκόρ που δεν έχει παρόμοιο στην ΕΕΕ, αλλά και σε άλλους συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν επιχειρηματικούς κλάδους.

Η τιμή που επιφυλάσσουν οι συνάδελφοί του στον κ. Βενιάμη αποκτά μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος, οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός εφοπλισμός ήταν πρωτόγνωρες. Δεν αναφερόμαστε στην κρίση που πλήττει οκτώ χρόνια σχεδόν τη ναυτιλία, ή στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε διεθνές επίπεδο, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, και στις οποίες η συμβολή της ελληνικής ναυτιλιακής διπλωματίας ήταν σημαντική με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αναφερόμαστε κυρίως στην οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας και στο πώς η ΕΕΕ ανταποκρίθηκε, εισηγούμενη διάφορα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι για πρώτη φορά φορολογήθηκαν και τα πλοία με ξένη σημαία (η συντριπτική πλειονότητα του ελληνόκτητου στόλου) χωρίς «να ανοίξει μύτη», ενώ εισήχθη και η έννοια της «εθελοντικής εισφοράς». Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι ο κ. Βενιάμης όταν ξεκίνησε τη θητεία του βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και εργαζόμενος με υπομονή και σύνεση «επανέφερε την τάξη» στον Πειραιά, ενώ ήταν αυτός που ως επικεφαλής του Δ.Σ. της ΕΕΕ αντιμετώπισε, απ' ό,τι φαίνεται με επιτυχία, την τεράστια πρόκληση της αμφισβήτησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του φορολογικού καθεστώτος της ελληνικής ναυτιλίας. Όλες αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά, γεγονός που αναγνωρίζεται όπως φαίνεται από τους συναδέλφους του. Άλλωστε, όπως λένε και οι ναυτικοί, «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή