Πύραυλος της SpaceX «επέζησε» από προσθαλάσσωση μετά από εκτόξευση δορυφόρου

Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 14:20
twitter/Elon Musk
A- A A+

Η SpaceX, η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, πλέον θεωρείται πως σε μεγάλο βαθμό έχει «δαμάσει» την «τέχνη» της επιστροφής πυραύλων στις βάσεις τους μετά τις εκτοξεύσεις δορυφόρων προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν- ωστόσο την Τετάρτη απέδειξε ότι μπορεί να πάει ακόμα παραπέρα, καθώς ένας πύραυλός της «επέζησε» μιας προσθαλάσσωσης, αφού πρώτα εκτόξευσε στο διάστημα έναν δρουφόρος.

Ειδικότερα, ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, έθεσε επιτυχώς σε τροχιά τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο GovSat-1 και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη. Κανονικά οι πύραυλοι (για την ακρίβεια, το πρώτο τους επίπεδο) είτε προσγειώνονται σε χερσαίες βάσεις, είτε προσνηώνονται σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες στη θάλασσα (drone ships), έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ο πύραυλος πραγματοποίησε μια «κανονική» κατά τα άλλα προσέγγιση στον ωκεανό (χωρίς πλατφόρμα) και βρέθηκε στο νερό. Λίγο αργότερα ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, ανέβασε στο Twitter φωτογραφία όπου φαινόταν να επιπλέει σχετικά άθικτος, έχοντας «επιζήσει» της προσθαλάσσωσης, επισημαίνοντας ότι ο πύραυλος προοριζόταν να δοκιμάσει προσνήωση με πολύ ισχυρή επιβράδυνση/ φρενάρισμα, οπότε και προτιμήθηκε να γίνει στο νερό για να μην υπάρξει κίνδυνος ζημιών στην πλατφόρμα. «Είναι εκπληκτικό το ότι επιβίωσε. Θα προσπαθήσουμε να το ρυμουλκήσουμε πίσω στην ακτή» έγραψε σχετικά στο tweet.

Όπως αναφέρει το space.com, ο συγκεκριμένος πύραυλος είχε χρησιμοποιηθεί ξανά, στην εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου NROL-76 του United States National Reconnaissance Office τον Μάιο του 2017. Επρόκειτο για την έκτη φορά που η SpaceX εκτοξεύει δορυφόρο σε τροχιά χρησιμοποιώντας πύραυλο που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε τι κατάσταση ήταν τελικά ο πύραυλος που επέστρεψε, ούτε εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου (αν και κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον αμφίβολο, δεδομένου του ότι το θαλασσινό νερό προκαλεί φθορές). Υπενθυμίζεται πως σύντομα, μέσα στον Φεβρουάριο, η SpaceX σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση του βαρέος της πυραύλου, Falcon Heavy.

Προτεινόμενα για εσάς