Αναφορές περί απώλειας του «αινιγματικού» δορυφόρου Zuma, που εκτοξεύτηκε από τη SpaceX

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 16:19
youtube/SpaceX
A- A A+

Ο δορυφόρος Zuma της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο της SpaceX την Παρασκευή τελικά δεν μπόρεσε να τεθεί σε τροχιά και θεωρείται πως έχει χαθεί, ανέφεραν τη Δευτέρα δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δορυφόρος, η ακριβής φύση του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, τελικά, παρά τις πρώτες αναφορές περί επιτυχούς αποστολής, δεν κατάφερε να αποσπαστεί από το δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 (το πρώτο επέστρεψε και προσγειώθηκε στη βάση του για να χρησιμοποιηθεί ξανά) και θεωρείται ότι διαλύθηκε ή κατέληξε στη θάλασσα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μη γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Μάλιστα, ο ένας είπε ότι ο δορυφόρος έχει «ξεγραφτεί».

Τη θεωρούμενη απώλειά του ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal. Τον Zuma, αξίας- σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές- δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκεύασε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης η Northrop Grumman, η οποία και ανέθεσε την εκτόξευσή του στην SpaceX.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για σαμποτάζ ή κάποιου άλλου είδους παρέμβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Από πλευράς του, ο Τζέιμς Γκλίσον, εκπρόσωπος της SpaceX, είπε πως «δεν σχολιάζουμε αποστολές τέτοιας φύσης, αλλά οι μέχρι τώρα αναλύσεις δεδομένων δείχνουν ότι ο Falcon 9 λειτούργησε κανονικά».

Προτεινόμενα για εσάς