Κριτική σε «τεχνολογικά μονοπώλια» όπως το Facebook και η Google άσκησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας πως αποτελούν απειλή προς τη δημοκρατία.
Μιλώντας σε γεύμα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, εκτίμησε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εμπόδια στην καινοτομία, ενώ επίσης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη δύναμή τους ως προς τη διαμόρφωση των απόψεων του κοινού και την κατεύθυνση της προσοχής του. Ωστόσο, έκανε την πρόβλεψη πως οι μέρες τους είναι μετρημένες, καθώς κάποια στιγμή οι φορολογικές πολιτικές και τα ρυθμιστικά πλαίσια θα τις «πιάσουν».
Όπως αναφέρει το BBC, ο κ. Σόρος επίσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει φύγει από τη θέση του ως το 2020 ή νωρίτερα.
Στο πλαίσιο της κριτικής του για τις «άνευ προηγουμένου και μεταμορφωτικές» επιπτώσεις από τις δραστηριότητες των μεγάλων εταιρειών του χώρου του Διαδικτύου, είπε πως «η δύναμη να κατευθύνεται η προσοχή του κοινού συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων εταιρειών».
Αναφερόμενος επανειλημμένα στη Google και το Facebook, είπε πως «χρειάζεται πραγματική προσπάθεια για να διεκδικήσεις και να υπερασπιστείς αυτό που ο Τζον Στούαρτ Μιλ αποκάλεσε “ελευθερία του πνεύματος”. Υπάρχει πιθανότητα, εάν χαθεί, αυτοί που μεγάλωσαν στην ψηφιακή εποχή να δυσκολευτούν να την ανακτήσουν».
Επίσης, προειδοποίησε πως αυτό θα είχε σοβαρές πολιτικές συνέπειες, και έχει ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Το Facebοοk και η Google δεν προέβησαν σε σχετικά σχόλια. Σημειώνεται ότι ο 87χρονος μεγαλοεπενδυτής έπλεξε το εγκώμιο της Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισε «νέμεση» των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Η Βεστάγκερ έχει γίνει γνωστή για τις ενέργειές της εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων η Google, η Amazon και η Apple.
Παράλληλα, ο Σόρος είπε ότι η ΕΕ, που δεν έχει δικούς της διαδικτυακούς κολοσσούς, είναι σε καλή θέση ώστε να «προστατέψει την κοινωνία από αυτούς», τη στιγμή που οι αμερικανικές αρμόδιες αρχές παρουσιάζονται πολύ αδύναμες. «Τα μονοπώλια του Ίντερνετ δεν έχουν την θέληση ούτε την τάση να προστατέψουν την κοινωνία από τις συνέπειες των πράξεών τους» υπογράμμισε.