Γιάννης Βογιατζής: «…Μόνο με αγάπη και ομόνοια μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Γοργόνες και μάγκες»
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 09:30
UPD:31/01/2018 14:57
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής ερμηνεύει στη θεατρική σκηνή τον ίδιο ρόλο που έπαιξε σε μια από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές της Φίνος Φιλμ, και μας μιλά για το δημοφιλές και διαχρονικό ελληνικό μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο Broadway, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη.

Πώς προσεγγίζει ο Γιώργος Βάλαρης το θρυλικό αυτό έργο;

«Με απόλυτο σεβασμό στη γραμμή του Γιάννη Δαλιανίδη, διατηρώντας το έντονο ηθογραφικό στοιχείο της εποχής του ’67 - ’68, κατά την οποία γυρίστηκε το έργο. Τηρώντας την ατμόσφαιρα και την εποχή εκείνη, την τόσο μακρινή, αλλά και την τόσο, θα έλεγα, σταθερή. Βαθύτερα, τα ήθη και τα έθιμά μας δεν έχουν αλλάξει, και αυτό που λέμε “το μοντέρνο” δεν έχει μπει μέσα στην παράστασή μας. Βέβαια, το φινάλε δίνει την ευκαιρία στον Γιώργο Βάλαρη να δώσει μια μεγαλύτερη στροφή προς το μουσικό μέρος του μιούζικαλ, γι’ αυτό γίνεται μια αλλεπάλληλη, θα έλεγα, τραγουδιστική “γιορτή”, με την ευκαιρία της αποχαιρετιστήριας παράστασης στο κέντρο της κυρίας Φλώρας. Κι έτσι, έχουμε πολλά τραγούδια, ερμηνευμένα άψογα, πάνω στη μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, από τον Γιάννη Πλούταρχο και την Αρτέμιδα Ματαφιά. Δημιουργείται ένα κέφι πολύ μεγάλο πάνω στη σκηνή, το οποίο μεταδίδεται στους θεατές, και υπάρχει μια ένωση μεταξύ σκηνής και πλατείας με πολλή αγάπη και πολύ γλέντι».

Πώς αισθάνεστε που ερμηνεύετε τον ίδιο ρόλο μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια;

«Συγκίνηση, βαθύτατη συγκίνηση, αφού οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν να ανεβεί ένα συγκεκριμένο έργο στο Εθνικό αυτήν τη σεζόν, στο οποίο είχα δεσμευτεί να παίξω, και ήμουν ελεύθερος να εργαστώ εκτός Εθνικού, σε μια παράσταση που έχω αγαπήσει».

Συγκρίνοντας τις δύο εποχές, τι νοσταλγείτε από το τότε;

«Από το τότε, νοσταλγώ την παρέα που κάναμε μεταξύ μας οι ηθοποιοί. Αυτό που νοσταλγούσα ήταν το πουκάμισο που φορούσα τότε στο έργο του Δαλιανίδη και, εν τέλει, το ξαναβρήκα και μου δόθηκε η ευκαιρία να το ξαναφορέσω στην παράσταση. Σε προσωπικό επίπεδο, σκέφτομαι ότι, αν έπαιζα τώρα το έργο αυτό, θα το έβλεπα με άλλη ματιά, πιο καλή, πιο σωστή και πιο αληθινή, από ό,τι το ερμήνευσα στον κινηματογράφο. Το θέατρο σού δίνει την ευκαιρία και την ελευθερία, μέρα με τη μέρα, να διορθώνεις και να πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα τον ρόλο σου».

Θυμίστε μας την υπόθεση του έργου.

«Ένας μανιώδης ραλίστας, ο Πέτρος (Θανάσης Ευθυμιάδης), γιος εργολάβου οικοδομών, ο οποίος αδιαφορεί παντελώς για την παλιομοδίτικη, κατά τη γνώμη του, δουλειά του πατέρα του (Τάσος Κωστής), μαθαίνει εμπιστευτικά ότι, σε κάποιο άγονο νησί, πρόκειται να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα και αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί, για να μη χάσει τη μερίδα του λέοντος. Προτείνει και πείθει τον πατέρα του να αγοράσουν οικόπεδα, αλλά το μυστικό, χάρη στον αφελή, αλλά πονηρούλη κολλητό του, τον «Γρίπη» (Γιώργος Γαλίτης), φτάνει και στα αυτιά της Φλώρας (Ζέτα Δούκα), δυναμικής, όμορφης και γνωστής ιδιοκτήτριας κλαμπ στην Αθήνα.

Η Φλώρα καταφθάνει στο νησί πριν από τον Πέτρο και ξεκινάει να ρίχνει τα δίχτυα της, ώστε να εξαγοράσει πρώτη γη, για να κάνει τις επενδύσεις της. Η συνάντηση του Αθηναίου ζεν πρεμιέ ραλίστα και της πανέξυπνης και σικάτης Αθηναίας Φλώρας, ως ανταγωνιστές, ταράζει τα νερά στο νησί, αλλά και τις καρδιές κάποιων κατοίκων, που τα βέλη του έρωτα τις καρφώνουν και τις ξεσηκώνουν. Η Μαρίνα (Μαρία Κορινθίου), κόρη του ταβερνιάρη Παναγιώτη (Γιάννης Βογιατζή), ερωτεύεται τον Πέτρο, ενώ η όμορφη Φλώρα καταγοητεύει τους άνδρες του νησιού και, ιδιαίτερα, τον λεβέντη ψαρά Νικόλα (Παναγιώτης Πετράκης), προκαλώντας πόνο στην καρδιά, αλλά και ζήλια στην ανυποψίαστη μνηστή του, Χρύσα (Αγγελική Λάμπρη).

Εντελώς αναπάντεχα, όμως, ο έρωτας τυφλώνει με την πρώτη ματιά τη Φλώρα, όταν αντικρίζει τον κομψό και με ευγενική καταγωγή Ιάσωνα (Γιώργος Βάλαρης), γιο της Αρχόντισσας του νησιού (Έφη Παπαθεοδώρου), η οποία ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στο νησί, και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Το τι θα συμβεί θα το δείτε στη σκηνή του Broadway, μέσα από μια παράσταση με άρωμα Ελλάδας, με πολύ γέλιο, αναπάντεχες εξελίξεις και καταπληκτικό φινάλε!».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Η Ελλάδα, από τον καιρό που γεννήθηκα και θυμάμαι τον εαυτό μου, προ της δικτατορίας του Μεταξά, έχει πάντα δυσκολίες. Συνεχώς προσπαθεί. Δεν νομίζω ότι ποτέ θα σταματήσει τον αγώνα αυτή η χώρα, για να πετύχει το κάτι καλύτερο».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αγάπη και όχι ακρότητες, και κατανόηση ο ένας για τα προβλήματα του άλλου».

Τι εύχεστε για το μέλλον;

«Να δω πάλι τις πλατείες γεμάτες από ανθρώπους, να είναι γεμάτα τα μαγαζιά, γεμάτες οι αγορές, και να μην υπάρχει έχθρα στη χώρα. Μόνο με αγάπη και ομόνοια μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος».

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Δαλιανίδης, διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, μουσική: Μίμης Πλέσσας, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενορχήστρωση - μουσική διεύθυνση: Αντώνης Γούναρης, χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κατασκευή σκηνικού - κατασκευαστική ανακαίνιση θεάτρου: Παναγιώτης Ευαγγελίου, κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, τα κοστούμια της Ζέτας Δούκα και της Μαρίας Κορινθίου υπογράφει ο Γιάννης Τόγκος για την Kathy Heyndels, τα κοστούμια του Γιώργου Βάλαρη υπογράφει ο Νίκος Αποστολόπουλος, το κοστούμι της Αρτέμιδος Ματαφιά είναι Raxevsky, δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, ειδικός συνεργάτης: Κωνσταντίνος Λέλος, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ζαχαριάδου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Πλέσσα, φωτογράφος: Σταύρος Χαμπάκης, hair stylist: Τρύφωνας Σαμαράς, μακιγιάζ: Κυριάκος Κωνσταντινίδης για την Golden Rose, video trailer: RGB.

Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Θανάσης Ευθυμιάδης, Μαρία Κορινθίου, Παναγιώτης Πετράκης, Γιώργος Γαλίτης, Αγγελική Λάμπρη, Γιώργος Βάλαρης, Πέτρος Ξεκούκης, Αιμίλιος Ράφτης, Ηρώ Δημητριάδου, Τάσος Κωστής, στον ρόλο της αρχόντισσας η Έφη Παπαθεοδώρου, στον ρόλο του Παναγή ο Γιάννης Βογιατζής. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά ο Γιάννης Πλούταρχος, τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά. Χορευτές (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Γιάννης, Ρομίνα Κοστέα, Έλενα Κοτίδου, Έμιλυ Λούμπα, Κλέλια Μενελάου, Δαμιανός Μέτσο, Νικόλας Παπαδάτος, Αθανάσιος Πισανίδης, Μαριφίλια Σκλαβούνου, Κωνσταντίνος Φρίγγας. Συμμετέχει  7μελής ζωντανή ορχήστρα.

Πληροφορίες

Θέατρο Broadway: Πατησίων και Αγ. Μελετίου 61 - Αθήνα, τηλ.: 210 8654787 και 211 0125784. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη: 20.00 και Παρασκευή: 19.00, Σάββατο: 17.00 και 20.15, από τις 10 Φεβρουαρίου η βραδινή παράσταση στις 20:45. Διάρκεια παράστασης: 2.30 ώρες (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, Α’ ζώνη: 28 ευρώ, Β’ ζώνη: 22 ευρώ, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ, ειδικές τιμές για παιδιά κάτω των 12 ετών, γκρουπ, ΑΜΕΑ, άνω των 65, φοιτητές και ανέργους. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

Προτεινόμενα για εσάς