Κατακεραυνώνουν παγκοσμίως τον Τραμπ για τις «χώρες - απόπατους»

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 09:28
UPD:15:19
EPA/ERIK S. LESSER
A- A A+

Έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να προκαλούν τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και χώρες της Αφρικής και συγκεκριμένα η χρήση της φράσης «χώρες – απόπατοι». 

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικά στελέχη στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί η χώρα του οφείλει να υποδέχεται μετανάστες από «χώρες απόπατους» και έκρινε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες «από τη Νορβηγία».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν σάλο εντός της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο για αυτό και σε tweet του έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν ήταν αυτή η γλώσσα» που χρησιμοποίησε.

EURONEWS

Την ίδια στιγμή, οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξίωσαν την με μια ανακοίνωση σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο, να υπάρξει «ανάκληση» και να ζητηθεί «συγγνώμη» από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η ομάδα των πρεσβευτών ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και πως «καταδικάζει τα σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια Τραμπ.

Ακόμη, τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.

Για «ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς» δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έκανε λόγο η Κούβα.

«Αυτές οι γεμάτες μίσος και περιφρόνηση δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση του κουβανικού λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αφρικανοί και οι Αϊτινοί στην ιστορία της Κούβας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προέτρεψε την Παρασκευή την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA) να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες στις οποίες επιτέθηκε ο Τραμπ.

«Είναι σημαντικό η ALBA να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους λαούς στους οποίους επιτέθηκε ο Τραμπ: αυτούς της Αϊτής, του Ελ Σαλβαδόρ και της κεντρικής Αμερικής», διότι «πρώτα έρχονται τα λόγια της περιφρόνησης, κατόπιν οι απειλές, και μετά ακολουθούν οι πράξεις», είπε ο Μαδούρο.

Παραιτήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης του Παναμά

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Παναμά Τζον Φίλι παραιτήθηκε, δηλώνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο.

«Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή