Το βραβείο «Σιμόν ντε Μπoβουάρ» απονεμήθηκε στην Ασλί Ερντογάν

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 22:52
A- A A+

Το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ για την ελευθερία των γυναικών» απονεμήθηκε στη συγγραφέα, Ασλί Ερντογάν (Aslı Erdoğan), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, στο Παρίσι.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο  η Τουρκάλα αρθρογράφος εφημερίδων, συγγραφέας και ακτιβίστρια, δήλωσε ότι το αφιερώνει «σε όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν σε σιωπή, κυνηγήθηκαν, ταπεινώθηκαν, βιάστηκαν και φυλακίστηκαν». «Στις γυναίκες του κελιού C9 στη φυλακή του Bakirkoy και στο μικρό φυτό που φυτέψαμε εκεί, που με κάθε ευκαιρία μάς το έπαιρναν αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανό. Μία από αυτές τις γυναίκες, από το Κουρδιστάν, είχε κριθεί ένοχη, επειδή βασάνιζαν μπροστά στα μάτια της το μωρό της. Μια άλλη, που ήταν νοσοκόμα, είχε φυλακιστεί με μοναδική κατηγορία ότι είχε παραδώσει ένα πολίτη, αιμόφυρτο από βασανιστήρια, στους γιατρούς. Έμαθα πολλά από αυτές τις γυναίκες, έμαθα πώς να μείνω ζωντανή», είπε η Ασλί Ερντογάν.

Η συγγραφέας είχε φυλακιστεί με το πραξικόπημα το 2016, με την κατηγορία «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και αποφυλακίστηκε τέσσερις μήνες αργότερα, υπό όρους.

Το βραβείο θέσπισε το 2008 μια εικοσαμελής επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και διανοητές, υπό την Τζούλια Κρίστεβα. Έκτοτε, απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες, που δίνουν φωνή στα θύματα των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα θύματα της ανισότητας των φύλων. Σε πρόσωπα, των οποίων το θάρρος και το έργο γίνονται παραδείγματα, ακολουθώντας το πνεύμα της Σιμόν ντε Μποβουάρ ότι ο απώτερος σκοπός, στον οποίο αξίζει να προσβλέπουν όλοι οι άνθρωποι, είναι η ελευθερία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς