Έκκληση στους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, να το κάνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που έχουν την προστασία του νόμου, για να εξαιρεθούν απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τους πλειστηριασμούςτόνισε ότι αυτοί που δεν προστατεύονται είναι όσοι πήραν υπέρογκα δάνεια και τα έκαναν βίλες.
Επανέλαβε ότι όποιος δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, έχει απόλυτη προστασία και έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση κατηγορώντας όσους ισχυρίζονται πως δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ότι σπέρνουν το φόβο. Σημείωσε ότι την Τετάρτη που έγιναν πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο και αφορούσαν όλοι ιδιωτικές διαφορές, κάποιοι ήταν από κάτω και διαμαρτύρονταν.
«Έβγαινε ένα ακίνητο ύψους 1,4 εκατ. και κάτω υπήρχαν τύποι που έλεγαν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός», ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπτουμε τη βία και τώρα που έρχεται μια διάταξη που θέλει να προστατεύσει αυτόν τον κλάδο (σ.σ. συμβολαιογράφους), λένε δεν θα το ψηφίσουν. Ή είμαστε κατά της βίας ή δεν είμαστε. Γιατί άλλο πολιτική διαμαρτυρία και άλλο βία. Αυτό είναι ανανδρία απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους».
Ακόμα, επιτέθηκε στη Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι αφού απέτυχε η ρητορική για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δημοσιονομικά, βάζει όλα τα λεφτά της σε καταστάσεις έκνομες, μήπως κάτι συμβεί.
«Όπως ηττήθηκε για αυτή την ρητορική της, θα ηττηθεί και για τους πλειστηριασμούς. Γιατί δεν υπάρχει πραγματική βάση για τη δημιουργία κινήματος. Κίνηση μαζών δεν πρόκειται να γίνει, γιατί η κυβέρνηση είναι δίπλα στον λαό, υπογράμμισε ο κ. Κοντονής».
Νωρίτερα, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από το σύνθημα της «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα εφαρμόζει την πλήρη προστασία των πλειστηριασμών.
«Αισθάνομαι ηδονή να σας βλέπω στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεστε τους πλειστηριασμούς και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικύ και δημοσίου συμφέροντος, την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Πηγή: ΑΜΠΕ