Αλ. Τσίπρας: Tελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός

«Τροϊκανότερος των τροϊκανών ο Κυρ. Μητσοτάκης» - «Υπερφορολήγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς;»
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 20:32
UPD:20/12/2017 08:31
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό που κατατίθεται μετά από οκτώ χρόνια χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «τροϊκανότερο των τροϊκανών».

«Υπερφορολήγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό, και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, διερωτήθηκε πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη μείωση των φόρων. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση πόρων από τη δημόσια υγεία;», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς».

«Η Ελλάδα επιστρέφει»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος που την οδήγησαν στη κρίση.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Τόνισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα και μια οικονομία που βρισκόταν στον γύψο της ύφεσης και της καταστολής», ενώ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι κυβερνούσαν «με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με ΜΑΤ και δακρυγόνα στη πλατεία Συντάγματος». Είπε επίσης ότι την προηγούμενη κυβέρνηση «την έριξε ο λαός και κανένας άλλος».

Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις «που κανείς δεν είχε κάνει πριν» και οι οποίες «αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς»

«Δεν σας ενημέρωσαν σωστά»

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε ότι «το απόφθεγμα που είπατε δεν ήταν του Αϊνστάιν, είναι από τα ψεύτικα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν σας ενημέρωσαν σωστά». «Είπατε ότι ο Αϊνστάιν ανέφερε πως "είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα" αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι οι πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης», την οποία, όπως συμπλήρωσε, «τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος».

«Αναγκαστικός συμβιβασμός, αλλά ηπιότερη προσαρμογή»

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν «αναγκαστικό συμβιβασμό» με τους εταίρους. Όπως συμπλήρωσε, «δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015 - 2018».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε και κέρδισε εκ νέου εντολή από τον λαό, μετά από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με τους εταίρους. «Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κ. Σαμαρά, πως το εξηγείτε αυτό; Αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε στην αντιπολίτευση;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε επιπλέον ότι «ο λαός δεν είναι χαζός, έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση». «Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», συμπλήρωσε.

«Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ., ανέφερε πως «εσείς πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το 10ετές ομόλογο στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας, για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο 10ετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνά ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, αλλά και ότι «καμία δεν μπήκε (σε μνημόνιο) και έχασε το 25% του ΑΕΠ». «Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως για τρία διαδοχικά τρίμηνα το ΑΕΠ μεγεθύνεται και η ανεργία αποκλιμακώνεται. «Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του, είπε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε πως «εμείς πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή