Κύπριος ΥΠΕΞ: Δεν βρισκόμαστε σε ανατολίτικο παζάρι

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 16:07
UPD:16:15
A- A A+

«Η Κύπρος απειλεί την Τουρκία». Με αυτό τον τίτλο σχολιάζει η εφημερίδα «Tageszeitung» τις δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ:

«Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε στην εφημερίδα την άσκηση βέτο εκ μέρους της Κύπρου σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου λέγοντας "στηρίξαμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η υποστήριξή μας δεν θα είναι άνευ όρων"». Ο κ. Λιλλήκας απέκλεισε επίσης νέες συμβιβαστικές προτάσεις προς την Τουρκία «σαν να βρισκόμαστε σε ανατολίτικο παζάρι». «Εάν αποδεχτούμε αυτήν την προσέγγιση, η Τουρκία να διαπραγματεύεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να ζητά ανταλλάγματα μέσα από ένα ανατολίτικο παζάρι, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα μέχρι σήμερα, τότε η Τουρκία κάθε φορά και για τα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια που θα καλείται από την Ε.Ε. να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να εναρμονιστεί, θα ζητά κάτι σε αντάλλαγμα».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος κάλεσε για πρώτη φορά ανοιχτά την Κύπρο να κάνει παραχωρήσεις και καταλήγει: «Η φινλανδική προεδρία καταβάλει προσπάθειες για κάποιο συμβιβασμό. Προτείνει λοιπόν να δοθεί για εμπορική χρήση και στις δύο πλευρές το λιμάνι της Αμμοχώστου, αλλά η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της και συνδιαχείριση του λιμανιού της από τις δύο κοινότητες, υπό την επιτήρηση της Ε.Ε. Ενα άλλο σενάριο του σχεδίου προβλέπει ελεύθερη έλευση ελληνοκυπριακών πλοίων και αεροπλάνων σε ορισμένα μόνον τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια. Οι Τουρκοκύπριοι πάλι προσδοκούν να αναγνωριστεί ως εμπορικός και τουριστικός αερολιμένας το τουρκοκυπριακό αεροδρόμιο στα βόρεια της Λευκωσίας. Κάτι που απέκλεισε χθες τελεσίδικα ο κ. Λιλλήκας, διότι, είπε, αναγνωρίζεται εμμέσως η παράνομη «ΤΔΒΚ».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή