Προειδοποιητικές βολές εν όψει προϋπολογισμού

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έδωσαν το στίγμα των κομμάτων τους
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 11:53
UPD:14:40
SOOC/Nikos Libertas

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έδωσαν το στίγμα των κομμάτων τους εν όψει και της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Με τη συμπολίτευση να δίνει έμφαση στην επικείμενη ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνέχιση της υπερφορολόγησης άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018. 

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έδωσαν το στίγμα των κομμάτων τους εν όψει και της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Βέττας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τη χώρα έξω από την επιτροπεία, ενώ αντίθετα ο Νίκος Δένδιας της Ν.Δ. κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι φορολογεί «ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε».

«Θα αγωνιστούμε με σχέδιο, με προσήλωση, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία, με αξιοπρέπεια και προοπτική» είπε ο κ. Βέττας. Αναγνώρισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 «είναι ιδιαίτερα δύσκολος», αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος με την έννοια ότι «το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθούν νέα μέτρα δημοσιονομικής   προσαρμογής μέσα στο 2018. 

Ο κ. Βέττας εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του για μείωση φόρων θα υπάρξει απώλεια εσόδων 4,2 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού. «Αυτό κρύβει δύο πράγματα: ή έχουν σκοπό να προτείνουν στη χώρα ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ένα νέο μνημόνιο, ιδιαίτερα την ώρα που η χώρα βρίσκει τον δρόμο της, βγαίνει στις αγορές για να μπορέσει να ακολουθήσει μία αυτόνομη πορεία, ή πρέπει  να μας καταθέσουν μία ισόποση μείωση δαπανών» ανέφερε. 

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, αντέκρουσε τον ισχυρισμό της συμπολίτευσης περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018. «Δεν θα είναι ούτε καθαρή, ούτε έξοδος» είπε ο κ. Δένδιας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για υπεφορόλογηση, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή η πολιτική «δεν αποδίδει». Προς επίρρωση του ισχυρισμού του μίλησε για «τρύπα στα έσοδα» του προϋπολογισμού.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι φορολογεί «και τον αέρα που αναπνέουμε». «Βάζετε φόρους παντού»είπε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και σημείωσε ότι από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 27 νέοι φόροι, τους οποίους ονομάτισε έναν έναν στην αίθουσα στην Ολομέλεια. Σημείωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους με μοναδικό αντάλλαγμα για τους πολίτες την καταβολή επιδομάτων. «Παίρνετε 10 από τους πολίτες και γυρίζετε πίσω ένα» είπε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Κριτική στο «αφήγημα» περί εξόδου από τα μνημόνια άσκησε και ο Δημήτρης Κουτσούκος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτηρίζοντάς το «αυτοδιαψευδόμενο» και κατήγγειλε τα φορολογικά βάρη. Για «αντιλαϊκή», «ταξική» φορολόγηση των αδύναμων στρωμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ. Επίθεση στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό εξαπέλυσαν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή