Στη «ραγδαία άνοδο» και τη «δραματική πτώση» του Τζορτζ Παπαδόπουλου, του ομογενή πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, εστιάζει άρθρο της Washington Post.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο ως έναν «φιλορώσο Έλληνα εθνικιστή που καυχιέται συχνά για τις διασυνδέσεις του με τη Μόσχα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την ίδια μέρα που ο υπουργός Άμυνας υποδεχόταν στην Αθήνα τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε μία ακόμη σημαντική επίσκεψη. «Ο Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν είχε κλείσει ακόμη τα 30, ήταν άγνωστος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αλλά ξαφνικά, την ημέρα άφιξης του Πούτιν, ο Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συναντήσεις και υποστηρίζοντας εμπιστευτικά και σε χαμηλούς τόνους ότι βρισκόταν σε μία λεπτή αποστολή για λογαριασμό του προϊσταμένου του, Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει το δημοσίευμα. Η WP θυμίζει ότι «τον Οκτώβριο του 2017 ο Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στο FBI για τις εκτεταμένες προσπάθειές του να συνδέσει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους». Έκτοτε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον Παπαδόπουλο «εθελοντή χαμηλού επιπέδου».
«Αλλά στην πατρίδα των προγόνων του, ο άνθρωπος που ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους πέντε κορυφαίους συμβούλους του σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ως έναν ‘εξαιρετικό τύπο’, θεωρείτο σημαντικός συνομιλητής, αρχικά για την εκστρατεία του Τραμπ και αργότερα για τον επερχόμενο πρόεδρο» γράφει η WP.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πριν την θεαματική πτώση του» ο Παπαδόπουλος «είχε προσβάσεις σε αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί από τους οποίους είχαν δεσμούς με τη Ρωσία και συμπάθειες που θα ήταν ασυνήθιστες σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες». «Ο Π. Καμμένος, συγκεκριμένα, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του απόψες, όσο και για την αποφασιστικότητά του να αναπτύξει δεσμούς με τον νεαρό σύμβουλο του Τραμπ» αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αν και η συμφωνία του Παπαδόπουλου με τις αρχές επικεντρώθηκε στις επαφές του με έναν 'σκοτεινό' και μυστηριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που ισχυριζόταν ότι είχε διασυνδέσεις στη Ρωσία, Έλληνες πολιτικοί και αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος και πιο προφανής δρόμος για το Μόσχα περνούσε από την Αθήνα».
«Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν, “Μπορούν οι Έλληνες φίλοι μου να με βοηθήσουν να βρω σύνδεσμο με τη Μόσχα;”» σημειώνει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Θα ήταν εύλογο», προσθέτει ο ίδιος.
Το αν συνέβη κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει αντικείμενο για τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος συνεχίζει να διερευνά τα περί επαφών μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Εστιάζοντας στις σχέσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον Τζ. Παπαδόπουλο, ο συντάκτης του άρθρου παρατηρεί αρχικά ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Π. Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι η χώρα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη ναυαγούσαν. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο ίδιος «ήταν επίσης πρόθυμος να βελτιώσει τους δεσμούς του με την Ουάσιγκτον και ήταν ένας από τους λίγους υπουργούς στην Ευρώπη που υποστήριξαν με ενθουσιασμό τον Τραμπ».
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι ο Π. Καμμένος είχε εκφραστεί κολακευτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Παπαδόπουλο. «Ο Παπαδόπουλος ήταν εντελώς άγνωστος. Τότε ο Κάμμενος τον πήρε από το χέρι και τον προώθησε παντού», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.
«Στις 30 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του. Από τότε οι Έλληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλούν για εκείνον» καταλήγει το δημοσίευμα.