Από την έντυπη έκδοση
Σε πορεία σύγκρουσης κινούνται κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, όπως διαπιστώθηκε χθες στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή το «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης. Τον τόνο χθες έδωσε η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ακυρώνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» το γεγονός της έκδοσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τον έλεγχο.
Ο κ. Κοντονής επέμεινε πως «όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για αντικείμενα ή χρήματα σε θυρίδες, φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».
Σε ανάλογο τόνο -και μάλιστα χτυπώντας το χέρι του στο βήμα- ο πρόεδρος του ΣτΕ κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης», σημείωσε πως «οι αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές. Γιατί αυτό θέλει το Σύνταγμα» και συμπλήρωσε: «Ήλπιζα ότι μετά και την τελευταία μου τοποθέτηση, θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών. Την είδα να αναζωπυρώνεται από το βήμα αυτό. Καταγγέλλω την ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση των δικαστών απορρέει εκ του Συντάγματος και παρατήρησε: «Παρουσία μου, ήταν άκαιρη αυτή η παρέμβαση (σ.σ.: του υπουργού). Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους... Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε κωφή, ούτε βωβή, ας γίνει αυτό αντιληπτό».
Νωρίτερα, ο κ. Κοντονής είχε αναφερθεί επικριτικά και στον χρόνο έκδοσης του βουλεύματος για ανομίες στον χώρο του ποδοσφαίρου, «πάνω από έναν χρόνο από τη διατύπωση της σχετικής εισαγγελικής πρότασης... Το κρίσιμο βούλευμα το περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο είναι να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης».
Στον υπουργό απάντησε εκ μέρους της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων ο Νίκος Σαλάτας: «Είναι ψέμα να λέγεται ότι το βούλευμα καθυστέρησε 13-14 μήνες. Της εισαγγελικής πρότασης ακολούθησαν αιτήσεις εξαίρεσης, για να χρεωθεί η δικογραφία τελικά τον Μάιο του 2017. Εκδόθηκε δηλαδή το βούλευμα σε 6 μήνες... Και δεν θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί οι (πειθαρχικές) διώξεις αυτές, γιατί θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να φοβηθούν οι δικαστές που θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό... Δεν μπορεί να έρχεται ο υπουργός και να μας μιλάει με αυτό το ύφος εδώ μέσα».
Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Δημήτρης Ασπρογέρακας, απαντώντας στον κ. Κοντονή για το πόθεν έσχες, είπε: «Ούτε έγκλημα είναι, ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι, αλίμονό μας αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Φέρτε μας έναν νόμο να πάμε να καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από μας θα κρύψει ενσυνειδήτως περιουσιακά στοιχεία...».
Ο υπουργός αποσαφήνισε πως «ουδείς μίλησε για απόκρυψη, αυτό είναι ερμηνεία». Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν ομιλίες αμιγώς δικαστικού ενδιαφέροντος.
Αργότερα, σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί, είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Σχολιάζοντας τα διαδραματισθέντα, η Ν.Δ. παρατήρησε: «Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του. Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει τη Δημοκρατία».
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών».