Χρειάζονται νόμοι για να επιβάλουν τη γνώση της Ιστορίας;

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 16:59
UPD:17:20

A- A A+

Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας που κατοικούνται τώρα κυρίως από Κούρδους, ανθούσε μια κοινότητα Αρμενίων Χριστιανών. Στις 24 Απριλίου 1915, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 200 ηγέτες της αρμενικής κοινότητας, δίνοντας το σύνθημα για αυτό που η Αρμενία θεωρεί πως ήταν η αρχή μιας προσχεδιασμένης γενοκτονίας.

Στις σφαγές του 1915, οι νεκροί ήταν 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με το Εριβάν, 300.000 έως 500.000, σύμφωνα με την Αγκυρα, που υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση καταστολής στο πλαίσιο του εκτοπισμού στη Συρία των Αρμενίων που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είχαν εισβάλει στην ανατολική Τουρκία.

Οι γάλλοι βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα σε πρώτη ανάγνωση πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εισηγείται ποινή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ για όποιον αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ανεξάρτητα από το αν διαφωνεί κάποιος με όσα προβάλλει η Αγκυρα ως ιστορικές βεβαιότητες, δεν είναι ειρωνεία η επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν διαφορετική αντίληψη της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα δέχεται πίεση να αλλάξει τους νόμους της ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία σκέψης και έκφρασης; Είναι άλλο πράγμα η καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων, κι άλλο να σύρεσαι στα δικαστήρια για άρνηση του παρελθόντος, έστω κι αν αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον.

«Είναι μια ηλιθιότητα», τόνισε τη Δευτέρα στη φιλελεύθερη εφημερίδα «Ραντικάλ» ο Χραντ Ντινκ, διευθυντής της εβδομαδιαίας έκδοσης «Agos» που κυκλοφορεί στα αρμενικά και στα τουρκικά. «Αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό αυτοί που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και αυτοί που επιδιώκουν να την πλήξουν στη Γαλλία έχουν την ίδια νοοτροπία».

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε καταδικαστεί πέρυσι σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή για δηλώσεις του σχετικά με το αρμενικό ζήτημα και αυτήν τη στιγμή διώκεται επειδή χαρακτήρισε γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, δήλωσε πως είναι έτοιμος να προκαλέσει τους κεραυνούς και της γαλλικής δικαιοσύνης.

«Δικάζομαι στην Τουρκία επειδή εκτιμώ πως έγινε μια γενοκτονία. Αν περάσει αυτός ο νόμος, θα πάω στη Γαλλία και, μολονότι είναι αντίθετο προς τις πεποιθήσεις μου, θα πω: "όχι, δεν έγινε γενοκτονία"», δήλωσε ο Ντινκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. «Τότε τα δύο κράτη θα πρέπει να τσακωθούν ποιό θα με κλείσει πρώτο φυλακή».

Χρειάζονται νόμοι για να επιβάλουν τη γνώση της Ιστορίας; Η Ιστορία πέφτει συχνά σε ακατάλληλα χέρια, όμως αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο κακών, ποιο είναι μικρότερο η κακοποίηση της Ιστορίας ή η απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή