Πλειστηριασμοί και συλλήψεις

Βουλή: Τροπολογία για να προστατευτεί η διαδικασία από όσους την παρεμποδίζουν
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 12:05
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία επιχειρείται να υψωθεί «ασπίδα προστασίας» για τη διαδικασία των πλειστηριασμών από όσους την παρεμποδίζουν, δεδομένης μάλιστα και της εντονότατης πίεσης που ασκείται από τους θεσμούς για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αλλά και της σχετικής αντίδρασης των συμβολαιογράφων που έχουν αποφασίσει αποχή από αυτούς έως το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, θα ακολουθείται πλέον αυτεπαγγέλτως η αυτόφωρη διαδικασία για όσους παρεμποδίζουν βιαίως τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παρακωλύουν πλειστηριασμούς θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να υποβληθεί μήνυση. Επίσης, προβλέπεται και η ενίσχυση τα μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση των υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα (στην οποία γίνεται αναφορά και στα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών σύμφωνα με τα οποία οι ματαιώσεις πλειστηριασμών αφορούν κυρίως σε ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι σε σπίτια φτωχών κ.λπ.) τονίζεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι:

«Μετά τη γνωστοποίηση τις προηγούμενες ημέρες από τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων του γεγονότος ότι ματαιώθηκαν με βίαιο τρόπο πλειστηριασμοί που αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας (ορισμένα απ’ αυτά υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ή βιομηχανικά ακίνητα), προστέθηκαν οι πληροφορίες του κυριακάτικου Τύπου αφενός μεν ότι πλειάδα ακινήτων τα οποία πρόκειται προσεχώς να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες για υψηλά χρέη, αφετέρου δε ότι η αξία τους είναι για τον μέσο πολίτη μυθική.

Αποκαλύπτεται μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31.12.2017. Επιπροσθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θ’ αρχίσουν να διεξάγονται από την 29.11.2017 θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα: ποιους προστατεύουν οι διάφορες ομάδες που με βία και προπηλακισμούς εις βάρος συμβολαιογράφων διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και τρομοκρατούν;

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών, τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα αστυνομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν υλοποιούνται άμεσα». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή