Συναυλία αλληλεγγύης από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

Παρουσίαση του ορατόριου «Προσευχή» της Πηγής Λυκούδη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 13:57
A- A A+

Με στόχο την ενίσχυση του εφαρμοζόμενου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης στα αναξιοπαθούντα μέλη της, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιεί μία αξιόλογη και διαφορετική από τα τετριμμένα συναυλία, στην Αθήνα, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (Δέλτα Στεφάνου 15 - Ψυχικό), το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, και στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο (πλατεία Λευκού Πύργου), την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, επομένη της μνήμης της Αλώσεως της Πόλης.

Στη συνέχεια, η συναυλία, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, θα παρουσιαστεί στο Ορθόδοξο Κέντρο Του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει την παρουσίαση του ορατόριου «Προσευχή» της Πηγής Λυκούδη, η οποία είναι από τις ελάχιστες - αν όχι η μοναδική - συνθέτριες στον ελληνικό χώρο της σύνθεσης συμφωνικών έργων.

Το ορατόριο «Προσευχή» παρουσιάζει μία πρωτοτυπία και μία μοναδικότητα, που τη χαρακτηρίζει η συνύφανση των στοιχείων της ανατολικής μονωδίας - του βυζαντινού μέλους, και της Δυτικής κλίμακας λυρικής σύνθεσης. Εμπεριέχει, δηλαδή, τη μέθεξη του ελληνικού με το ευρωπαϊκό και του μονοφωνικού με το συμφωνικό.

MAKIS

Το λιμπρέτο του είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών. Διατηρεί την αλεξανδρινή κοινή γλώσσα, από την οποία δημιουργήθηκε η λόγια μορφή της εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων. Τα κείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από μία ζωντανή διαχρονικότητα κι έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Χαρακτηρίζονται, δηλαδή, από μία παγκοσμιότητα.

Με δεδομένη τη θέση της Παναγίας στην ελληνική συνείδηση, στη χωρία των εγκωμίων έχουν ενσωματωθεί δύο ζωντανοί στην παράδοσή μας λαϊκοί θρήνοι από τη μικρά Ασία και την Κύπρο, οι οποίοι μιλούν για τον πόνο της Μάνας κάτω από τον σταυρό.

Το έργο θα ερμηνεύσουν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας, ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και τετραμελής βυζαντινός χορός. Συμπράττει η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρύσανθου Αλησάφη.

Ταγμένη στην αναζωγόνωση του Ελληνισμού της Πόλης

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, για περισσότερα από 25 χρόνια, έχει ενημερωτική - και όχι μόνο -δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί τον ενωτικό φορέα των εκπατρισμένων από την Πόλη τους Ελλήνων της Πόλης. Κύριος σκοπός της είναι η αναζωγόνωση του Ελληνισμού της Πόλης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, που συνίσταται στην υποστήριξη 300 αναξιοπαθούντων Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας. Η αλληλεγγύη αφορά στην παροχή διατακτικών για αγορά τροφίμων από σούπερ μάρκετ σε 100 οικογένειες, παροχή ιατρικής μέριμνας και φαρμάκων σε ανασφάλιστους, αλλά και την παροχή στέγης σε 65 άστεγους, στα Ιδρύματα Κοσμέτειο - Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη (λεωφ. Ηρακλείου 476 - Ηράκλειο Αττικής) και Νέος Οίκος του Πολίτη (Θεοτοκοπούλου 5 - Ν. Φιλαδέλφεια). Πρόεδρός της είναι ο κ. Νικόλας Ουζούνογλου, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Προτεινόμενα για εσάς