Leonard Cohen: Το Μόντρεαλ τίμησε τον λογοτέχνη της μουσικής

Πρώτη επέτειος από τον θάνατο του μεγάλου τραγουδοποιού
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 20:28
A- A A+

Ο Elvis Costello, η Lana Del Rey, η Courtney Love, η Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια της indie pop Feist ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Leonard Cohen στη συναυλία που δόθηκε στη γενέτειρά του, το Μόντρεαλ, προς τιμήν του αγαπημένου λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή, που πέθανε πριν από έναν χρόνο.

Ο Sting άνοιξε τη συναυλία με το τραγούδι «Dance Me to the End of Love» στο Bell Centre του Μόντρεαλ, όπου 15.000 θεατές σιγοτραγουδούσαν, ενώ ένα μεγάλο πορτρέτο του Cohen δέσποζε στη σκηνή.

Sting

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, και η σύζυγός του Sophie Grégoire, συμμετείχαν και αυτοί στην εκδήλωση απαγγέλλοντας, με τη σειρά τους, τους στίχους του τραγουδιού «I'm your man», ένα τραγούδι, που όπως είπαν, χόρεψαν τη βραδιά του γάμου τους.

Ο Pierre Elliot Trudeau,  πατέρας του Justin, ήταν φίλος του Cohen. Ο καλλιτέχνης ήταν ένας από αυτούς που μετέφεραν το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά κατά τη διάρκεια της ταφής του. «Μου αρέσει να τους θυμάμαι, οι δυο τους είναι κάπου μαζί τώρα, έχουν χαμόγελο στα χείλη τους», δήλωσε ο Justin Trudeau.

Ο διοργανωτής των εκδηλώσεων, Adam Cohen, ερμήνευσε το τραγούδι «So Long Marianne», τη μπαλάντα που ο πατέρας του είχε γράψει για τη μούσα του και μεγάλη του αγάπη, τη Marianne Ihlen που γνώρισε στην Ύδρα τη δεκαετία του 1960. «Ο πατέρας μου μού άφησε μια λίστα με οδηγίες πριν φύγει: Να με βάλεις σε ένα κουτί από πευκόξυλο, κοντά στη μητέρα μου και τον πατέρα μου. Αν θες μια δημόσια εκδήλωση, κάνε την στο Μόντρεαλ», δήλωσε ο Adam Cohen κατά την έναρξη της συναυλίας.

Adam Cohen

«Με κάθε ειλικρίνεια, νομίζω ότι είναι προτιμότερο που δεν είναι εδώ για την εκδήλωση», υπογράμμισε ο γιος του διάσημου ποιητή και μουσικού που πέθανε σε ηλικία 82 ετών στις 7 Νοεμβρίου του 2016 στο Λος Άντζελες και η ταφή του έγινε στο εβραϊκό νεκροταφείο του Μόντρεαλ, στους πρόποδες του όρους Μον-Ρουαγιάλ. «Ένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του ήταν η ταπεινοφροσύνη του και νομίζω ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μείνει στο περιθώριο μιας τέτοιας εκδήλωσης και θα προσπαθούσε να μας αποθαρρύνει να κάνουμε κάτι τόσο αξιοπρόσεκτο», πρόσθεσε.

Πέντε ακόμη συναυλίες θα δοθούν σε ένα πεντάμηνο, όπου καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια των πέντε δίσκων του Leonard Cohen με τη σειρά που γράφτηκαν και με σεβασμό στην αρχική πρόθεση του συνθέτη.

Το αφιέρωμα στον αείμνηστο Cohen εγκαινιάστηκε χθες, θα διαρκέσει μια εβδομάδα και σηματοδοτήθηκε από τα αποκαλυπτήρια δύο τεράστιων τοιχογραφιών στο κέντρο του Μόντρεαλ, που απεικονίζουν τον καλλιτέχνη. Διοργανώνονται, επίσης, βραδιές ποίησης και θεάματα εικονικής πραγματικότητας στην πόλη.

Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις θα μοιραστούν σε καλλιτεχνικές Οργανώσεις του Καναδά, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η κληρονομιά μεγάλων έργων, για τα οποία ο Leonard Cohen ανέφερε συχνά ότι του παρείχαν ουσιαστική υποστήριξη στα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Τέλος, από αύριο, η έκθεση με τίτλο «Leonard Cohen: Une brèche en toute chose / A Crack in Everything», θα παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ, πριν αρχίσει την παγκόσμια περιοδεία της, το 2018.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς