Φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον επουράνιο κόσμο

Έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 08:00

Γιάννης και Λευτέρης Ανδραβιδιώτης. Θωράκιο, 1980, ξύλο, 55 x 100 x 5 εκ

A- A A+

Σήμερα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την MVN Consultants.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Στέλιος Φαϊτάκης. Βημόθυρο, Zήτημα χρόνου, 2017, μεικτή τεχνική σε ξύλο

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, οργανώνει θεματικές εκθέσεις µε ιδιαίτερο κάθε φορά επιστημονικό ενδιαφέρον, που σχετίζονται µε τα εκθέματά του, τις εκφάνσεις του βυζαντινού και του μεταβυζαντινού πολιτισμού γενικότερα και του αντίκτυπου που είχε στη νεότερη και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Λεοπ. Λειπ εσχδ. και Ιωσ. Ισγγκ εχάραξε, Τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη,  1822

Φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο κόσμο (κυρίως ναός) και τον επουράνιο (Ιερό Βήμα), το τέμπλο συνιστά συμβολικό σημείο συνάντησης του νοητού και του αισθητού, του επέκεινα και του εφήμερου. Ειδικότερα, τα εκκλησιαστικά τέμπλα (εικονοστάσια) συγκροτούν τις πιο χαρακτηριστικές και επιβλητικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές ενότητες του εσωτερικού χώρου των νεοελληνικών ναών. Στο πλαίσιο της έκθεσης επιχειρείται μια ανάγνωση του τέμπλου ως σύνθετη λατρευτική, καλλιτεχνική και πολιτισμική αναπαράσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ναών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Ράλλης Κοψίδης. Άγιος Γεώργιος, Υπέρθυρο, 1971, ξύλο

Ενενήντα επτά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Φ. Κόντογλου, ο Ν. Εγγονόπουλος, ο Σπ. Βασιλείου, ο Κ. Παρθένης, ο Γ. Γλιάτας, ο Ρ. Κοψίδης συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης.

Σε γόνιμο διάλογο µε τους δασκάλους εκτίθεται το έργο των σύγχρονων δημιουργών Μ. Καµπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάµιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη, όχι αποκλειστικά µε λειτουργική σημασία, αλλά µε προσωπικό χαρακτήρα και όρους αμιγώς ζωγραφικούς. Επιπλέον, εκτίθενται σχέδια των Ν. Ανδραβιδιώτη, Γ. Νοµικού και Ε. Στίκα για ξυλόγλυπτα τέµπλα, που σµίλεψαν οι ξυλογλύπτες Θ. Νοµικός και µέλη της οικογένειας Ανδραβιδιώτη.

Γιώργος Νομικός (σχέδιο) . Θεοφάνης Νομικός (ξυλογλυπική), Κιονόκρανο Τέμπλου, 1950-1960

Τα εκθέματα προέρχονται από το δεύτερο τμήμα της σπουδαίας Συλλογής Βελιµέζη, τις προσωπικές Συλλογές των Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλεξάνδρου Γερ. Μακρή, από πολλές άλλες ιδιωτικές Συλλογές και αρχεία, Μουσεία, ναούς και μονές.

Μια νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνοδεύει την έκθεση, η οποία περιέχει επιστημονικά κείμενα έχοντας ως κεντρικό άξονα το τέμπλο, με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η πολυτελής αυτή έκδοση, σε επιμέλεια του κ. Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ περιέχει και συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες εκδηλώσεις

Πληροφορίες
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 8:00-20:00 έως τέλος Οκτωβρίου
Δευτέρα - Κυριακή: 9:00-16:00 Νοέμβριος - Φεβρουάριος

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς