Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους προστατεύει από την αύξηση αρτηριακής πίεσης

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 11:26
Shutterstock

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις νέες ηλικίες, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με πρόωρη εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζουν δε, ότι η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής αποτελεί τρόπο αποφυγής της υπέρτασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

A- A A+

Νέα έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο Υπέρτασης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρεία (AHA) που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι αν διατηρεί κανείς ένα σωστό βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τότε δεν κινδυνεύει από υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις νέες ηλικίες που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συνδέεται με πρόωρη εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζουν δε ότι η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ' όλη τη διάρκεια ζωής αποτελεί τρόπο αποφυγής της υπέρτασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Για τον λόγο αυτό εξέτασαν εκτενώς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διατήρησης υγιεινών συμπεριφορών, κατά τη νεαρή και μέση ηλικία, στις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης. Αξιολόγησαν στοιχεία 4.630 ανθρώπων, ηλικίας 18 - 30 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι υγιεινές συμπεριφορές που μελέτησαν ήταν:

  • η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, (Δείκτη Μάζας Σώματος <25 kg / m2), η κατανάλωση 0-7 αλκοολούχων ποτών εβδομαδιαίως για τις γυναίκες και 0-14 για τους άνδρες,
  • η προσήλωση στην τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος διατροφικής προσέγγισης για την αποτροπή της υπέρτασης,
  • η αποφυγή του καπνίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και
  • η εβδομαδιαία μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση επί 150 λεπτά ή περισσότερο. 

Έμφαση δόθηκε στο σωματικό βάρος, καθώς, όπως είπε ο John N. Booth III, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ερευνητικού Δικτύου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Υπέρταση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, οι άλλες συμπεριφορές που μελετήθηκαν μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο επειδή επηρεάζουν το σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και αυτές τις συμπεριφορές 8 φορές κατά τη διάρκεια των 25 ετών παρακολούθησης και διαπίστωσαν ότι όσοι διατήρησαν ένα υγιές σωματικό βάρος ήταν πιθανότερο να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης:

  • όσοι διατήρησαν το βάρος τους σε κανονικά επίπεδα ήταν 41% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης με τα χρόνια,
  • η αποφυγή του καπνίσματος και η μηδενική έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επίσης σχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία, (ωστόσο σε αυτό το σημείο οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την επαλήθευση του συσχετισμού αυτού),
  • η τακτική άσκηση δεν διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με την υπέρταση σε βάθος χρόνου,
  • ενώ και η υγιεινή διατροφή δεν έδειξε να συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατάφεραν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να διατηρήσουν και έπειτα από αυτήν τουλάχιστον 4 υγιεινές συμπεριφορές, είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αντί για αυξανόμενη αρτηριακή πίεση από τη νεαρή έως τη μέση ηλικία.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Booth, τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα άτομα να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος σ’ όλη τη ζωή τους.

Αναφερόμενος στη μελέτη αυτή ο καρδιολόγος-αρχίατρος ε.α., επιστημονικός διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης κ. Φώτης Πατσουράκος επισημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους πέντε παγκόσμιους κινδύνους θνησιμότητας και δυστυχώς τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες η πίεση αίματος των περισσότερων ενηλίκων είναι υψηλότερη από το ιδανικό επίπεδο.

Όπως λέει, η διατροφή που περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και χαμηλές καλίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Και αυτή με τη σειρά της, σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τον διαβήτη, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή