Αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της

«Τρεις ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπι, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 05:40
A- A A+

Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια της εξαιρετικά δημιουργικής του πορείας, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16 - Κυψέλη) παρουσιάζει το έργο του Έντουαρντ Άλμπι, «Τρεις ψηλές γυναίκες».

Πρόκειται για ένα έργο με πολύ χιούμορ, αλλά, ταυτόχρονα, σκληρό, γεμάτο αλήθειες. Γνωστός για τη δεξιοτεχνική και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής, ο διακεκριμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, στις «Τρεις ψηλές γυναίκες», περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του («Ευαίσθητη ισορροπία», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»), στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος της εποχής μας: την αυτογνωσία.

«Πετυχαίνει εκείνο, που κάνει ο χρόνος στις δικές μας ζωές…

Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία του έργου, ο Άρης Τρουπάκης, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, εξερευνά τον Έντουαρντ Άλμπι και τα ζητήματα που θέτει, και σημειώνει για την παράσταση: «Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» αφορούν στη συνάντηση μιας 91χρονης με δύο άλλες, που η καθεμιά ενσαρκώνει μια νεότερη ηλικία της, εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων.

Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει καμιά ατμόσφαιρα απολογισμού, αναπόλησης ή νοσταλγίας. Η ηλικιωμένη έρχεται αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της, παλεύοντας λυσσαλέα μέχρι τέλους να δώσει νόημα σε κάθε παράλογη ή φριχτή της πράξη, να φέρει πίσω - σχεδόν με κυριολεκτικούς όρους - όσα της γλίστρησαν μέσα από τα χέρια και επιμένοντας να αποκρύπτει άλλα, που θα μείνουν για πάντα άγνωστα.

Η 26χρονη κοπέλα που υπήρξε κάποτε, η 52χρονη, στην οποία βλέπει τον δικό της μεσήλικα εαυτό, και το αμείλικτο τωρινό της είδωλο παλεύουν για εκείνο, που υπήρξε ο πρωταρχικός της σκοπός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της, για την επικράτηση.

Όλη τούτη η τεθλασμένη πορεία των 91 χρόνων είναι εμποτισμένη με το μαύρο αιρετικό χιούμορ του Άλμπι, που, σε κάποιες στιγμές, πετυχαίνει εκείνο, που κάνει ο χρόνος στις δικές μας ζωές: να μοιάζουν οι μεγαλύτερες θύελλες που μας σάρωσαν, κοιτώντας τες από μακριά, με το δροσερό αεράκι που μας έδωσε ανάσα και κουράγιο να συνεχίσουμε τη δίχως νόημα αναζήτηση του δικού μας νοήματος…».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανολωπούλου, σχεδιασμοί φώτων: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή.

Πληροφορίες

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, Α΄ Σκηνή - «Μπέττυ Αρβανίτη»: Κεφαλληνίας 16 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8838727. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη: 13 ευρώ, Παρασκευή και Κυριακή: 16 ευρώ, Σάββατο: 18 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ. Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς