Νεφέλη Κουρή: «…Λυπάμαι που το λέω, αλλά, δυστυχώς, ντρέπομαι για την κατάσταση της χώρας μου…»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Τρεις ψηλές γυναίκες»
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 11:30
Elina Giounanli

Η Νεφέλη Κουρή ζωντανεύει τη νεανική ηλικία μιας γηραιάς ηρωίδας, που κάνει τον απολογισμό της ζωής της, και μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο με πολύ χιούμορ, αλλά, ταυτόχρονα, σκληρό και γεμάτο αλήθειες, η ηθοποιός Νεφέλη Κουρή έρχεται αντιμέτωπη με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας, την αυτογνωσία, και μας μιλά για την παράσταση «Τρεις ψηλές γυναίκες».

Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια της εξαιρετικά δημιουργικής του πορείας, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει το έργο του - γνωστού για τη δεξιοτεχνική και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής - διακεκριμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι.

Η Νεφέλη Κουρή ζωντανεύει τη νεανική ηλικία μιας γηραιάς ηρωίδας, που κάνει τον απολογισμό της ζωής της, και μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύεται το έργο και ποιες είναι οι τρεις ψηλές γυναίκες;

«Αρχικά, να πούμε ότι, στο έργο, βλέπουμε τρεις γυναίκες σε διαφορετική ηλικία. Η μεγαλύτερη είναι 91, η δεύτερη 52 και η μικρότερη 26 ετών. Οι γυναίκες αυτές, στο πρώτο μέρος, μοιάζουν να μην έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Στη συνέχεια, όμως, αποκαλύπτεται πως οι τρεις αυτές γυναίκες είναι μία, αλλά εμείς τις βλέπουμε σε τρεις διαφορετικές ηλικίες. Η 91χρονη γυναίκα μιλά για τη ζωή της, το παρελθόν της, τα λάθη της, τους έρωτές της, τα όνειρά της, τον φόβο της για τον θάνατο. Μέσα από πολύ χιούμορ, αλλά και σκληρότητα, βλέπουμε την πορεία αυτής της γυναίκας, που έζησε στην Αμερική του προηγούμενου αιώνα, το πώς προσπάθησε να επιβιώσει σε μια δύσκολη εποχή και, τελικά, τι είναι αυτό που της έμεινε, ποιο ήταν το νόημα, ποια είναι η πραγματική ευτυχία της ζωής».

Με τι έρχεται αντιμέτωπη η 91άχρονη ηρωίδα και για τι παλεύει;

«Έρχεται αντιμέτωπη με το τέλος, φυσικά, το οποίο πλησιάζει. Προσπαθεί να θυμηθεί τη ζωή της, το πώς έφτασε μέχρι εδώ και τι την οδήγησε να κάνει ό,τι έκανε σε όλη αυτήν τη μακρόχρονη πορεία της. Έρχεται αντιμέτωπη με τις λάθος επιλογές της, τις λάθος συμπεριφορές της. Ξέρει ότι, τώρα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι αργά. Για τα πάντα. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα πια. Μόνο μπορεί να δικαιολογήσει κάποιες πράξεις της, να θυμώσει με άλλες, να αποκρύψει, ίσως, κάποιες, που δεν θα άντεχε καν να θυμηθεί».

Εσείς ποιο κομμάτι του εαυτού της ζωντανεύετε;

«Τη μικρότερη γυναίκα που είναι 26 χρόνων. Είναι ένα φρέσκο δυναμικό κορίτσι, που νομίζει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα και ότι την περιμένει πολλή ευτυχία. Είναι πολύ φιλόδοξη, και σκοπός της είναι να βρει τον άνδρα των ονείρων της. Δεν μπορεί να πιστέψει τίποτα από αυτά, που της λένε οι άλλες δύο γυναίκες για το μέλλον της. Τις απαρνιέται. Επιμένει ότι την περιμένει μια ευτυχισμένη ζωή και, μέχρι το τέλος, αντιστέκεται και υποστηρίζει την επιθυμία και τα όνειρά της».

Πώς προσεγγίζει το έργο ο Άρης Τρουπάκης;

«Τον Άρη Τρουπάκη τον γνωρίζω πολλά χρόνια, καθώς και οι δυο ήμασταν στην ομάδα του Στάθη Λιβαθινού και έχουμε δουλέψει μαζί σε πολλά έργα. Ο Άρης, λοιπόν, είναι ένας καλός συνάδελφος, που με γνωρίζει καλά. Γι’ αυτόν τον λόγο, δουλεύουμε πολύ αρμονικά, παρόλο που τώρα είναι σε διαφορετική θέση, αυτήν του σκηνοθέτη και όχι του ηθοποιού. Είναι ένας άνθρωπος, που δουλεύει με ηρεμία και υπομονή. Συνεργάζεται μαζί μας, μας ακούει και μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλά πράγματα. Βλέπει το έργο με πολύ χιούμορ και όχι σαν ένα νοσταλγικό μελόδραμα με συγκινητικές αναπολήσεις κτλ. Όλοι μαζί προσπαθούμε να καταλάβουμε το έργο αυτό και το τι πραγματικά θέλει να πει ο Άλμπι μέσα από αυτό».

ELINA GIOUNANLI
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Απογοήτευση και θλίψη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά, δυστυχώς, ντρέπομαι για την κατάσταση της χώρας μου. Μιας χώρας που έχει μηδενίσει κάθε επιθυμία των νέων ανθρώπων».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Δεν ξέρω. Ίσως, ψυχραιμία, για να μην τρελαθούμε. Και σίγουρα, μπόλικο χιούμορ, για να αντέξουμε όλα αυτά γύρω μας».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Το ηθικό μου τονώνεται, όταν πιάνω τον εαυτό μου να κάνει όνειρα. Όταν είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους και γεμίζω αγάπη. Όταν δουλεύω με ωραίους ανθρώπους και δημιουργούμε όμορφα πράγματα κόντρα στον καιρό!».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανολωπούλου, σχεδιασμοί φώτων: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή.

Πληροφορίες

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας - Α΄ Σκηνή: Κεφαλληνίας 16 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8838727. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη: 13 ευρώ, Παρασκευή και Κυριακή: 16 ευρώ, Σάββατο: 18 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς