Της Ανθής Αγγελοπούλου
Το ¼ του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών προσβάλλεται από μυοσκελετικές παθήσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση 120.000.000 άτομα πάσχουν από αυτές, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 3.000.000 πάσχοντες. Να σημειωθεί ότι πάνω από 200.000 πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες ενώ, 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνια ρευματική πάθηση. Αυτά τόνισε στο Σεμινάριο για το “Αgeing”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φθινοπωρινού Επιστημονικού Συμποσίου της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2017, στην Πορταριά Πηλίου ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας.
Καθώς μεγαλώνουμε, εμφανίζονται ή επιδεινώνονται διάφορες ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία, όπως ανέφερε ο κ. Τρόντζας. Ενώ, οι αλλαγές που επέρχονται στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στον μεταβολισμό, στα εσωτερικά όργανα, στη σεξουαλική ζωή, στη φυσική και πνευματική λειτουργικότητα και συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης χαρακτηρίζονται με τον όρο “Αgeing”.
Τι σημαίνει όμως “Αgeing”;
Σύμφωνα με τον γιατρό, ο όρος αυτός αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας και συμπεριλαμβάνει θεματικούς τομείς όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.
Η γήρανση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστά το “Αgeing” ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μεταξύ 2015 και 2050 το ποσοστό των ανθρώπων πάνω από 60 ετών θα διπλασιαστεί από 12% σε 24%. Το 2020, τα άτομα άνω των 60 ετών θα είναι περισσότερα από τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Το 2050 το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Να γερνάμε καλά με υγεία και ευεξία
Με έναυσμα τα στοιχεία αυτά, η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης (2017 – 2022) για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
Οι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίως πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.
Γιατί γερνάμε;
Μέσα από το σχέδιο δράσης που επιχειρεί η ΕΠΕΜΥ θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:
• Τι είναι το γήρας;
• Γιατί γερνάμε;
• Γιατί γερνάμε διαφορετικά; Γιατί λίγοι φτάνουν τα 100;
• Υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας;
• Ζούμε περισσότερο και καλύτερα; Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση και την φθορά;
• Σε ποιες κυρίως ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται τα χρόνια νοσήματα;
• Σε ποιες κυρίως ηλικιακές ομάδες συσσωρεύεται η νοσηρότητα και η θνητότητα κάθε διαφορετικής ομάδας χρόνιων νοσημάτων;
• Πώς μεταφέρεται η νοσηρότητα και η λειτουργική ανεπάρκεια κάθε ασθενούς στην επόμενη ηλικιακή φάση;
• Πως μπορεί να προβλεφθεί, να προληφθεί ή/και να επιβραδυνθεί η έκπτωση που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα;
«ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση»
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ διευκρίνισε ότι εκτός από την ιατρική, το “Αgeing” περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η γήρανση καθώς και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας και τις κοινωνικές παροχές.
Ο κ. Τρόντζας τόνισε πως η ΕΠΕΜΥ επενδύει στη διεταιρικότητα, στις συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων,καθώς και στη συνεργασία με τις άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες, τις ενώσεις ασθενών και άλλους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή στις δράσεις για το “Αgeing” είναι ελεύθερη σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα.
Για το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζει εκστρατεία με τίτλο: «ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να περιλάβει δράσεις:
- Συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης
- Εκπαίδευσης άλλων επαγγελματιών υγείας
- Επιδημιολογικής έρευνας
- Ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού
- Παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media
- Συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες
- Πρωτοβουλίες μαζί με τις ενώσεις/συλλόγους ασθενών
- Συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία
- Προτάσεις θεσμικών αλλαγών μέσω της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης
Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας θα δημιουργηθούν κοινές συνεργατικές ομάδες εργασίας, με επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης, έρευνας, ενημέρωσης και θεσμικών αλλαγών.