Πόσα έχουν αλλάξει ένα χρόνο μετά;

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 18:16

A- A A+

Το Κλισί-σου-Μπουα, βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού, έγινε γνωστό πέρυσι, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα για τρεις εβδομάδες.

Αφορμή ο θάνατος από ηλεκτροπληξία του Μπούνα Τραόρε και του Ζιέντ Μπέμα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τους αστυνομικούς.

Το Κλισί-σου-Μπουα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από πολλά παρισινά προάστια. Δεν έχει αστυνομικό τμήμα, δεν έχει κινηματογράφο ούτε κολυμβητήριο, δεν έχει γραφείο ευρέσεως εργασίας ούτε σταθμό του μετρό ή του προαστιακού. Για να φτάσει κανείς από εδώ στο κέντρο του Παρισιού με το λεωφορείο, μπορεί να χρειαστεί και μιάμιση ώρα. Η ανεργία φτάνει το 24%, ενώ είναι πολύ υψηλότερη μεταξύ των νέων. Το 35% του πληθυσμού αποτελείται από ξένους, πολλοί από τους οποίους δεν μιλούν γαλλικά. Το μοναδικό αθλητικό κέντρο της περιοχής κάηκε στις περυσινές ταραχές.

Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στα προάστια, μεταξύ των οποίων αύξηση των δαπανών για τη στέγη και τα σχολεία και επιμορφωτικά προγράμματα για τους ανέργους. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν προχώρησε ιδιαίτερα. Εξίσου αναποτελεσματικοί αποδείχθηκαν και οι νόμοι για την «ισότητα ευκαιριών» που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί πάση θυσία την ηρεμία μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Ο Σαρκοζί, που είχε επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στους ταραξίες, έχει να αντιμετωπίσει τώρα τα αυξημένα κρούσματα βίας.

Τον περασμένο μήνα, υπόμνημα της αστυνομίας ανέφερε ότι υπάρχει ένα «κλίμα ατιμωρησίας» στο Σεν-Σεν-Ντενί, μια περιοχή 1,5 εκατ. κατοίκων βορείως του Παρισιού, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο «καυτά» προάστια. Το πρώτο εξάμηνο του 2006, οι βίαιες διαρρήξεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 23% και οι βιαιοπραγίες κατά 14%. Από τους 85 νεαρούς που έχουν συλληφθεί, μόνο ένας έχει φυλακιστεί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν σε όλη τη Γαλλία 480 κρούσματα βίας εναντίον της αστυνομίας, αριθμός κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η σιωπή σημάδεψε στις 27 Οκτωβρίου 2006 την έναρξη της πορείας για την πρώτη επέτειο των επεισοδίων σε υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η 21χρονη φοιτήτρια Ραφίκα Μπενγκουέντα, που φορούσε μπλουζάκι με τη φράση «Νεκροί για το Τίποτα».

«Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους», λέει ο Κλοντ Ντιλέν, δήμαρχος του Κλισί-σου-Μπουα, παιδίατρος και συγγραφέας ενός βιβλίου για την τοπική κοινότητα. «Η γαλλική κοινωνία θέλει τους φτωχούς στριμωγμένους στα γκέτο, και ταυτόχρονα ζητά από τις αρχές να φροντίζουν, ώστε όλα να είναι ήσυχα».

Πηγή: New York Times, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή