Μάκης Παπαδημητρίου: «…Θα ήθελα ο καθένας μας να θέλει να αλλάξει τα πράγματα»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του»
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 09:15
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με έναν συνδυασμό πραγμάτων να έχουν συντελέσει στην απόφασή του να καταπιαστεί με αυτή την παράσταση, ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου προχώρησε, μαζί με τον Γιώργο Χρυσοστόμου, στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία μιας «κωμικοτραγωδίας» και μας μιλά για το έργο «Πέτρες στις τσέπες του».

Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ έρχεται σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια δύο ανθρώπων, μέσα από τις ζωές δεκαπέντε χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, σε αυτό το έργο της Μαρί Τζόουνς, που παρουσιάζεται στο θέατρο Κιβωτός.

Δίνοντας ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων, ο Μάκης Παπαδημητρίου μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι σας προσέλκυσε στο συγκεκριμένο έργο, ώστε να το σκηνοθετήσετε;

«Το έργο το είχα δει πριν περίπου δέκα χρόνια, με τον Μαρκουλάκη και τον Λιγνάδη, και μου άρεσε πολύ. Ο τίτλος του έργου “Πέτρες στις τσέπες του” της Μαρί Τζόουνς είναι ο τρόπος που επιλέγει ένας Ιρλανδός κομπάρσος να βάλει τέλος στη ζωή του, να γεμίσει, δηλαδή, τις τσέπες του με πέτρες και να βουτήξει σε μια λίμνη. Μόλις μου πρότεινε το Θέατρο του Νέου Κόσμου να συνεργαστούμε, αμέσως αυτό το θεατρικό έργο μου ήρθε στο μυαλό. Επιστρέφω, λοιπόν, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που το νιώθω σπίτι μου, και έχω την τιμή να συνεργάζομαι, τόσο σκηνοθετικά, όσο και επί σκηνής, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου, με τον οποίο θέλαμε εδώ και καιρό να δουλέψουμε μαζί. Είναι, λοιπόν, ένας συνδυασμός πραγμάτων, που συνετέλεσαν στην απόφασή μου να παίξω σε αυτή την παράσταση».

Πού διαδραματίζεται και τι πραγματεύεται το έργο;

«Πρόκειται για ένα storyboard. Με λίγα λόγια, είναι η ιστορία δύο απλών ανθρώπων. Ο ένας είναι αγρότης κι ο άλλος έχει βίντεο κλαμπ. Μένουν στην Ιρλανδία, και στο χωριό τους, Κέρυ, γυρίζεται μία αμερικάνικη χολυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή. Στο πρώτο μέρος, οι ίδιοι γίνονται κομπάρσοι και εμπλέκονται με τους πρωταγωνιστές και το συνεργείο, δηλαδή γνωρίζουν τον κόσμο του σινεμά, τους αστέρες. Τότε, αρχίζουν να σκέφτονται πως μπορούν κι εκείνοι να γίνουν μεγάλοι και διάσημοι. Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με ένα τραγικό γεγονός, την αυτοκτονία του φίλου τους, ενός μικρού παιδιού, και εκεί υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ χωριού και παραγωγής για το αν θα πάνε στην κηδεία ή αν θα συνεχίσουν το γύρισμα».

Σκιαγραφείστε μας τους χαρακτήρες του.

«Στο σύνολο, οι χαρακτήρες είναι δεκαπέντε. Οι δυο βασικοί μας ρόλοι, ο Τσάρλι και ο Τζέικ, είναι αυτοί που είναι πιο ανεπτυγμένοι, γιατί είναι αυτοί που τρέχουν την ιστορία, ενώ οι υπόλοιποι συμπληρώνουν το περιβάλλον του γυρίσματος. Η τεχνική αυτή ταιριάζει με την αισθητική της παράστασης. Οι πρωταγωνιστές, αν και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, προσλαμβάνονται από την παραγωγή ως κομπάρσοι. Ο Τσάρλι προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, για να γράψει ένα σενάριο, να γίνει σεναριογράφος, να γίνει ηθοποιός, και υποτίθεται ότι, κατά τη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Τζέικ και της εμπειρίας που έχουν από το γύρισμα, έχουν την ιδέα να φτιάξουν μαζί μια ταινία, που να έχει ως θέμα ακριβώς αυτό: τη συμμετοχή τους σε μια ταινία, την περίοδο που συμβαίνει κάτι τραγικό».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του βασικού ήρωα που ενσαρκώνετε;

«Στο σύνολο, υποδύομαι επτά ρόλους. Ο βασικός ήρωας που υποδύομαι, ο Τζέικ, είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, έχει δει, μεγαλώνοντας, πολλές ταινίες να γυρίζονται στα όμορφα τοπία της περιοχής του και, παρά την προσπάθειά του να πετάξει οριστικά μακριά από αυτήν, δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Δεν ξέρω. Είναι πολύ γενική αυτή η ερώτηση. Πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος σήμερα για τη σημερινή Ελλάδα; Αισθάνομαι καλά; Άσχημα; Οι εποχές που ζούμε εν μέσω κρίσης είναι πάρα πολύ δύσκολες. Δεν νομίζω πως μπορώ να πω κάτι άλλο».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε πολλά. Θα ήθελα οι νέοι άνθρωποι να έχουν μέσα τους την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Λέμε ότι η πραγματικότητα είναι δεδομένη, γιατί εμείς τη δεχόμαστε έτσι. Τα πράγματα, για να αλλάξουν, πρέπει να τα πάρεις από την αρχή, ξεκινώντας από την παιδεία. Σε όλα τα θέματα, αυτή είναι η βάση. Θα ήθελα ο καθένας μας να θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Μία επιτυχία. Όχι να βγω πρώτος στο δέκαθλο, απλώς να βάλω έναν στόχο στο μυαλό μου και να τον πετύχω. Αυτό μου τονώνει το ηθικό».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη, σκηνοθεσία - ερμηνεία: Γιώργος Χρυσοστόμου - Μάκης Παπαδημητρίου, σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βίντεο: Όλγα Μπρούμα, μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη, βοηθός σκηνοθέτη: Σύρμω Κεκέ.

Πληροφορίες

Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 - Αθήνα, τηλ.: 210 3427426. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 και 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό και ανέργων: 12 ευρώ,  Σάββατο βράδυ και Κυριακή: κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό και ανέργων: 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Προτεινόμενα για εσάς