«Τα ταξά, τα ταξά»

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 14:00
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Άνθρωποι θα ταξιδεύουν σε λίγα χρόνια στον Άρη και άλλοι ακόμη φοβούνται το φεγγάρι. Θαυμαστός καινούργιος κόσμος και στο χωριό μας ασχολούνται με τον ταχυδρόμο και των ταξί τον τροχονόμο.

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο νόμου δεν το είδαμε, δημόσια διαβούλευση δεν έχει γίνει, αλλά ήδη έχει ανάψει το πολιτικό καμίνι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ιδρυτής δημοφιλούς ηλεκτρονικής εφαρμογής επιλογής ταξί είναι συγκρατημένος. «Το περιεχόμενο του νόμου όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή... Επειδή δεν έχουμε δει το πλήρες κείμενο του νόμου, δεν ξέρουμε πού θα χρειαστεί να προσφύγουμε...». Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για πλατφόρμες ενοικίασης οδηγών, όπως η Uber, που δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταίως στο Λονδίνο, αλλά για εφαρμογή διαμεσολάβησης, που δουλεύει με νόμιμα ταξί, εισπράττοντας προμήθεια.

Είναι ένα μοντέλο επιχείρησης. Συγκεντρωτικό; Ενδεχομένως. Είναι μεγάλη η προμήθεια που εισπράττει από τους επαγγελματίες, για να τους παρέχει διασύνδεση με τον πελάτη; Ενδεχομένως, αλλά για να επιλέγουν τη συνεργασία, κάτι μένει στη γωνία.

Τι δεν μπορεί να αποκρυβεί; Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ και της ΠΟΕΙΤΑ βρέθηκε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου στον πρωθυπουργό. Κάτι παραπάνω ξέρει το σοφέρι, όπως θα ‘λεγε και ο Σακελλάριος.

Τι μας είπε, λοιπόν, ο τιμονιέρης; Άστραψε και βρόντηξε για τον «άνθρωπο που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης, όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες του Άμστερνταμ». Προφανώς, εννοούσε ότι υπάρχει φωτογραφία του ταξιτζή στην εφαρμογή και η  αξιολόγησή του, πέραν από το γεγονός ότι μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία του οχήματος από το κινητό σου.

Ας αφήσουμε αυτά που δεν αντέχουν στη λογική, αλλά γιατί είναι απαράδεκτο να αξιολογείσαι για τις υπηρεσίες που παρέχεις;

«Εδώ υπάρχουν διαδικασίες, μπορεί ο πελάτης να κάνει καταγγελία στο σωματείο». Μάλιστα, να τρέχει δεξιά κι αριστερά σαν τον Ηλιόπουλο, αλλά χωρίς την απολαυστική πλαστικότητα της κίνησής του, φωνάζοντας «τα ταξά, τα ταξά» στις «κυρίες της αυλής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή