Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μη ικανοποιητική η πρόοδος των συνομιλιών για το Brexit

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 15:27
UPD:29/09/2017 08:38
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Η πρόοδος σε ζητήματα προτεραιότητας τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συνομιλίες για το Brexit δεν είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στους τρεις στόχους - κλειδιά της Ε.Ε. - προστασία των πολιτών των «27» που ζουν στο Ηνωμένου Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στις 27 υπόλοιπες χώρες, ξεκαθάρισμα των οικονομικών υποχρεώσεων του Η.Β. προς την Ε.Ε. και λύση στο πρόβλημα των συνόρων Δημοκρατίας της Ιρλανδίας/Βόρειας Ιρλανδίας - εκτός εάν υπάρξει εντυπωσιακή πρόοδος στον πέμπτο γύρο συνομιλιών, τονίζεται στο σχέδιο.

Το τελευταίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

EURONEWS

Ο πρόεδρος του σώματος, Ιταλός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι καλωσορίζει την «εποικοδομητική προσέγγιση» της πρωθυπουργού του Η.Β. Τερέζα Μέι στον πρόσφατο λόγο της στη Φλωρεντία.

Ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Βέλγος φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ, συμπλήρωσε ότι κι εκείνος διείδε πρόοδο στον λόγο της κ. Μέι, για παράδειγμα στο ζήτημα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ζήτησε ωστόσο μεγαλύτερη σαφήνεια στις θέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και απαντήσεις από το Λονδίνο σε κομβικά ζητήματα.

Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β. θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή