Γερμανία: Διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης η μετακίνηση Σόιμπλε στη Μπούντεσταγκ

Ανοίγει ο δρόμος για υπουργό Οικονομικών από το φιλελεύθερο FDP
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 13:12
UPD:13:23
SOOC/Alexandros Michailidis

Η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά από οκτώ χρόνια διευκολύνει το FDP να εισέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

A- A A+

Η Γερμανία έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα την Τετάρτη στην κατεύθυνση του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, με την απόφαση του απερχόμενου κεντροδεξιού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της γερμανικής κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ), δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα μετά από εκείνο του προέδρου της Γερμανίας.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο σε στέλεχος άλλου κόμματος πλην του CDU/CSU να αναλάβει τη θέση του, εφ' όσον το επιθυμεί.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει ότι ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Γερμανία για τους χειρισμούς του κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στην Μπούντεσταγκ, όπου θα συμμετέχουν δύο επιπλέον κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η αρχηγός της CDU και του κοινοβουλευτικού συνασπισμού CDU/CSU καλείται τώρα να σχηματίσει τον πρώτο τρικομματικό συνασπισμό από τη δεκαετία του 1950, μετά την απώλεια ψήφων της γερμανικής Κεντροδεξιάς και την είσοδο του εθνικιστικού δεξιού - ακροδεξιού κόμματος AfD στο κάτω σώμα του κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Η πιο ρεαλιστική επιλογή αυτή τη στιγμή για την κ. Μέρκελ είναι η συμμαχία της με το κεντρώο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα FDP και τους κεντροαριστερούς οικολόγους Πράσινους.

Ωστόσο, τα κόμματα διαφωνούν σε θέματα όπως τα ενεργειακά, τα ευρωπαϊκά και το μεταναστευτικό, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε αυτό που αποκαλείται ως συνασπισμός «Τζαμάικα», όνομα το οποίο παραπέμπει στα χρώματα των τριών κομμάτων: το μαύρο (CDU/CSU), το κίτρινο (FDP) και το πράσινο (Die Grünen), που αποτελούν επίσης χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα.

Η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά από οκτώ χρόνια διευκολύνει το FDP να εισέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, όπου η CDU ευελπιστεί να αποσπάσουν δύναμη από το σοσιαλδημοκρατικό SPD στις τοπικές εκλογές στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή