Ηλεκτρονικό πρόγραμμα βοηθά τα άτομα που χρειάζονται νοητική ενδυνάμωση

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 13:14
UPD:13:14
SHUTTERSTOCK

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει ο καθένας στον υπολογιστή του ή στο tablet του και να εξασκείται όπου και αν βρίσκεται. Σύμφωνα μάλιστα με τη γιατρό, οι ασθενείς που το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει παρατήρησαν ότι είχαν βελτιωμένη ψυχολογία, καταπολέμησαν την κατάθλιψη και τα έντονα συμπτώματα, ενώ απέκτησαν και πάλι την αυτονομία τους.

A- A A+

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ η οποία είναι σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, ήρθαν στο φως τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έκθεσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, όπου όπως αναφέρεται, το 2015 ζούσαν με άνοια 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για την υγεία «Global Burden of Disease Study» η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», το 2016 καταγράφηκαν περισσότερα από 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα ενώ, οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα έχουν άνοια, με τα τουλάχιστον 55%-60% από αυτά να οφείλονται σε νόσο Αλτσχάιμερ. Ενώ,  η άνοια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με άλλα νευρολογικά προβλήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον καθώς, το 50%-80% των πασχόντων εκδηλώνουν άνοια.

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, ο νευρολόγος Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας επισημαίνει ότι η συνεχής παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει καταστήσει την άνοια μία από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις.

Η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνέχεια τρόπους για να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών.

Όπως λέει η νευροψυχολόγος Φαίη Ευθυμιοπούλου τα αποτελέσματα διεθνών μελετών δείχνουν, ότι η συμμετοχή νοητικώς υγιών ατόμων σε προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μειώνει έως 46% την πιθανότητα ανάπτυξης νοητικής έκπτωσης και άνοιας στην μετέπειτα ζωή.

Αυτό, σύμφωνα με τη γιατρό, είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει υπολογιστεί ότι αν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε την έναρξη της άνοιας κατά 5 έτη, ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από αυτήν θα μειωνόταν κατά 50%.

Διεθνώς οι επιστήμονες συστήνουν τη νοητική ενδυνάμωση στα άτομα 3ης ηλικίας που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης ή στα άτομα με προγεροντική άνοια. Επιπλέον, κρίνουν απαραίτητο τα άτομα μέσης ηλικίας που έχουν οικογενειακό ιστορικό να προστατεύσουν το μυαλό τους με ασκήσεις μνήμης.

Τους τρόπους ενδυνάμωσης μας αναλύουν η κ. Ευθυμιοπούλου και ο κ. Ζήκος λέγοντας ότι σημαντική είναι η νοητική ενδυνάμωση με ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή (π.χ. mind care) το οποίο προσαρμόζεται στο νοητικό δυναμικό κάθε ατόμου και εκτελείται σε συνεργασία με ειδικούς, και όπως έχει διαπιστωθεί, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία μπορεί να διατηρηθεί 2-5 χρόνια.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει ο καθένας στον υπολογιστή του ή στο tablet του και να εξασκείται όπου και αν βρίσκεται. Σύμφωνα μάλιστα με τη γιατρό, οι ασθενείς που το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει παρατήρησαν ότι είχαν βελτιωμένη ψυχολογία, καταπολέμησαν την κατάθλιψη και τα έντονα συμπτώματα, ενώ απέκτησαν και πάλι την αυτονομία τους.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πιο απλές λύσεις για νοητική ενδυνάμωση είναι τα άτομα αυτά να λύνουν σταυρόλεξα, να φτιάχνουν παζλ, να απομνημονεύουν ιστορίες, να κάνουν νοερά μαθηματικές πράξεις, να λύνουν κάθε είδους κουΐζ ή ασκήσεις που μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο, να μαθαίνουν ξένες γλώσσες ή να παίζουν παιχνίδια όπως το σκάκι και τα χαρτιά.

Όπως συμπληρώνει η γιατρός, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα μπορεί να «δουλέψει» και συνδυαστικά με τις πιο απλές λύσεις για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς όπως σημειώνει η γιατρός, είναι πολύ σημαντικό για έναν ασθενή ή ένα άτομο με προβλήματα μνήμης ή με αδύνατη απλά μνήμη να έχει τον έλεγχο του εαυτού του και της ζωής του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή