Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, καταργείται». Από το μεσημέρι της Κυριακής που ανέβηκαν στο TAXISnet τα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων η συγκεκριμένη υπόσχεση του πρωθυπουργού αναπαρήχθη χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την υπενθύμισε ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης; Κάτι περισσότερο από αναμενόμενη: «Η συγκεκριμένη υπόσχεση ειπώθηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όπως και τα υπόλοιπα μέτρα του 3ου μνημονίου τέθηκαν στην κρίση του λαού και αυτός επέλεξε».

Όντως, αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Όμως, δεν είναι η μοναδική υπόσχεση που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ.  Ήταν μετά τις εκλογές του 2015 όταν η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο δικαιότερο φόρο κατοχής ακινήτων, σύμφωνα με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν όχι με βάση την επιφάνεια των κτισμάτων αλλά με βάση την αξία της περιουσίας τους. Το 2017 αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Ούτε το 2018 θα υλοποιηθεί, καθώς δεν θα υπάρχει το παραμικρό δημοσιονομικό περιθώριο για τέτοιου είδους πειράματα.

Όταν η βεβαίωση φτάνει στα 3,15 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση οι δανειστές να επιτρέψουν να γίνει μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη. Μετά τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, το πιο πιθανό πλέον είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ολοζώντανος μέχρι και το 2022. Στην καλύτερη περίπτωση, από το 2020 να γίνει μια μικρή ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μερικές δεκάδες ευρώ ετησίως για τα έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών. 

Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν ο πρωθυπουργός υποσχόταν από το βήμα της ΔΕΘ ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα. Μάλιστα, ερωτηθείς στην περυσινή συνέντευξη Τύπου, απάντησε ότι θα φροντίσει να διευρύνει την έκπτωση φόρου που ισχύει και σήμερα ώστε να πάψουν 1,2 εκατομμύριο ιδιοκτήτες να πληρώνουν έστω και λίγο φόρο. Τι θα κόστιζε αυτό δημοσιονομικά; Περί τα 88 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτό έγινε. 

Λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει. Ναι, τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση είχε ακόμη αυταπάτες. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός πίστευε ότι θα μπορεί να περάσει μια μικρή ελάφρυνση. Φέτος, ας πει στους φορολογούμενους την πικρή αλήθεια: στην Ελλάδα όποιος φόρος θεσπίζεται δεν καταργείται ποτέ. ΕΝΦΙΑ λοιπόν μέχρι το 2022 και… βλέπουμε. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή