Φλος Ρουαγιάλ

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 19:05
UPD:19:28

A- A A+

Μια χώρα που σπανίως έχει πάρει στα σοβαρά τις γυναίκες πολιτικούς, μια χώρα που τους απαγόρευε να ψηφίσουν μέχρι το 1945, παρά την παρακαταθήκη της γαλλικής επανάστασης, στέλνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μια γυναίκα ως υποψήφια ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Η 53χρονη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είναι το νέο πρόσωπο του γαλλικού σοσιαλισμού. Ορισμένα μέλη του κόμματος αναρωτιούνται κατά πόσον είναι ικανή να ενώσει την Αριστερά και να κερδίσει τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κεντροδεξιού κόμματος.

Αλλοι την κατηγορούν ότι δεν είναι αρκετά αριστερή. Ορισμένα blogs, μάλιστα, την τοποθετούν στην άκρα θρησκευτική Δεξιά. Την περασμένη εβδομάδα, η Σεγκολέν δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν κυκλοφόρησε ένα παλιό βίντεο όπου εμφανίζεται να χαρακτηρίζει τους δάσκαλους «τεμπέληδες».

Οι αντίπαλοί της τής προσάπτουν ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις, εκφράζοντας τη γενιά των lifestyle πολιτικών, για τους οποίους σημασία έχει η εικόνα, και όχι ο λόγος.

Η πρώην υπουργός Παιδείας και Περιβάλλοντος θέλει να ελέγχει προσωπικά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να την εκπροσωπεί ή να μιλά για λογαριασμό της, ούτε καν στο σύντροφό της Γραμματέα του Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ.

Η μαχητική σοσιαλίστρια θέλει να αποφύγει τα λάθη του Λιονέλ Ζοσπέν, που έπεσε θύμα των συμβούλων του το 2002 (Σημ. Οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να ξεχάσουν την ταπεινωτική ήττα του 2002, όταν αναγκάστηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ προκειμένου να κλείσουν τον δρόμο στον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν). Η μέθοδος που έχει επιλέξει είναι να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας όμως ταυτόχρονα την εικόνα του ανθρώπου που ακούει. Δεν της ξεφεύγει η παραμικρή λεπτομέρεια: έχει απαγορεύσει, για παράδειγμα, στους συνεργάτες της να φορούν μαύρα γυαλιά όταν τη συνοδεύουν...

Η πολιτική εμπειρία της περιορίζεται κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης. Ειδικά στην εξωτερική πολιτική, παραμένει «κλειστό» βιβλίο. Οι επικριτές της τονίζουν ότι κάθε φορά που «στριμώχνεται» από τους δημοσιογράφους, η κα Ρουαγιάλ εκμεταλλεύεται το ότι είναι γυναίκα. «Δεν θα κάνατε αυτή την ερώτηση αν είχατε ενώπιόν σας έναν άντρα», είναι η μόνιμη επωδός που χρησιμοποιεί σε δύσκολες στιγμές.

Η ιστοσελίδα της Ρουαγιάλ, που έχει τίτλο «Επιθυμίες για το Μέλλον» ( http://www.desirsdavenir.org/ ), αποσκοπεί στο να δημιουργήσει από την αρχή μια σχέση ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη. Στόχος της ομάδας γύρω από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι να συντάξει ένα «διαδραστικό» προεκλογικό πρόγραμμα, στο οποίο θα λάβουν μέρος ενεργά οι πολίτες. Για το πρώτο κεφάλαιο, που είναι αφιερωμένο στη «δημοκρατική αταξία», έχουν ήδη υπάρξει πάνω από 1.000 παρεμβάσεις.

Για τη «Σεγκό», όπως την αποκαλούν, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς θα αντιμετωπίσει την άνοιξη του 2007 πιθανότατα τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί ή «Σαρκό», ως υποψήφιο της Δεξιάς, αν και οι έριδες ανάμεσα στο στρατόπεδο του Σαρκοζί και τους πιστούς του Ζακ Σιράκ εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί, εν δυνάμει αντίπαλοί του, προσπαθούν να ανακόψουν την άνοδο του οπαδού της «ρήξης».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή