Λιλλήκας: Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αντικείμενο διαβουλεύσεων από 6-12/12

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 17:57
A- A A+

Τα μηνύματα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την πρόθεση της Αγκυρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο χρονικό διάστημα που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αισιόδοξα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι θα υπάρξουν και εξωτερικές παρεμβάσεις στα κράτη μέλη όσον αφορά την θέση που θα τηρήσουν στο θέμα της Τουρκίας.

«Φαίνεται ότι δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που παίρνουμε από εταίρους μας που έχουν επαφές και συνομιλίες με την Τουρκία αλλά και από την ίδια την προεδρία της Ε.Ε.», είπε ο κ. Λιλλήκας απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΑΗΚ για το 2005.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προεδρεύοντος της Ε.Ε., φινλανδού πρωθυπουργού, Μάτι Βανχάνεν, ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις εάν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δεν ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της για την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτή η πολιτική είναι ήδη μια προειλημμένη απόφαση της Ε.Ε., η οποία ομόφωνα ελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2005 με τη γνωστή αντιδήλωση των «25» στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως επισήμανε, «η αναφορά ότι η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της θα επηρεάσει το σύνολο της ενταξιακής της πορείας, έχει περιληφθεί και στην έκθεση αξιολόγησης».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το είδος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία θα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων από τις 6 Δεκεμβρίου που θα υποβάλει τις εισηγήσεις της η Επιτροπή μέχρι και το Συμβούλιο των Υπουργών στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες και προσπάθεια στη φινλανδική προεδρία, ελπίζοντας ότι θα αποδώσει καρπούς.

«Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και δημιουργικά με την προεδρία της ΕΕ, γνωρίζοντας ότι επιτυχία σε αυτή προσπάθεια θα βοηθούσε βέβαια την Τουρκία στο να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, από την άλλη θα δημιουργούσε ένα καλύτερο πολιτικό περιβάλλον στην Κύπρο και ίσως θα ανάπτυσσε ακόμη περισσότερο και θα ενίσχυε την αισιοδοξία για μια συνολική λύση και επανένωση της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς κάποιος να προδιαγράψει ποιά θα είναι η στάση των 25 όπως θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της φινλανδικής πρωτοβουλίας και εάν αυτή δεν αποδώσει καρπούς μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικές σχολές στην ΕΕ και το κάθε κράτος μέλος θα κληθεί να διαμορφώσει τη δική του πρόταση και θέση.

«Υπάρχουν και θα υπάρξουν και εξωτερικές παρεμβάσεις στα κράτη μέλη, υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, παρεμβαίνουν και συμφέροντα κρατικά του κάθε μέλους και έτσι μέσα σε ένα περιβάλλον αρκετά περίπλοκο θα δώσουμε τη μάχη ελπίζουμε για καλά αποτελέσματα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή