Η καλύτερη αντιμετώπιση για την ωλένια νευρίτιδα είναι η έγκαιρη διάγνωση

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 13:15
UPD:13:15
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η έγκαιρη διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας απαλλάσσει τον πάσχοντα από μια επώδυνη περίοδο μέχρι την αναγνώριση της πάθησης. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο 22ο  Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού (FESSH) , που έγινε στη Βουδαπέστη στα τέλη Ιουνίου, η ωλένια νευρίτιδα είναι η παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης νεύρου μετά τον καρπιαίο σωλήνα και δυστυχώς πλήττει  χιλιάδες ενεργά άτομα  ηλικίας 30 με 60χρόνων.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός, τέως αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού Ιωάννης Ιγνατιάδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του συνεδρίου για την πάθηση επισημαίνει ότι ο πόνος και το μούδιασμα είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, κυρίως όταν ο πάσχων λυγίζει αγκώνες και δάχτυλα.

Συνήθως, κινδυνεύουν τα άτομα που εργάζονται σε χειρωνακτικές εργασίες ή θέσεις που έχουν συνεχή χρήση των δακτύλω, όπως είναι η πληκτρολόγηση. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου φθάνει το 1%, ενώ σε άτομα που δουλεύουν κρατώντας σταθερά εργαλεία με κλειστούς τους αγκώνες φθάνει το 1,4%-12,00% και σε παχύσαρκους ασθενείς το 1,3%-16,00%.

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες καταγράφεται και ο ύπνος με τους αγκώνες εντελώς κλειστούς, καθώς επίσης τα οιδήματα, οι αρθρίτιδες στον αγκώνα, ενώ πιο σπάνια καταγράφονται ως επιβαρυντικοί παράγοντες τα γάγγλια στη περιοχή του αγκώνα.

Η θεραπεία γίνεται με δύο τρόπους:

Τη συντηρητική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει ξεκούραση, χρήση ναρθήκων, διόρθωση της στάσης του αγκώνα, φυσικοθεραπείες και ασκήσεις αλλά όλα αυτά προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση σύμφωνα με το γιατρό.

Και τη χειρουργική αντιμετώπιση που είναι πιο αποτελεσματική και γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Την απλή αποσυμπίεση και νευρόλυση του ωλένιου νεύρου που προσωρινά ανακουφίζει, αλλά η πάθηση μπορεί να επανέλθει σε λίγους μήνες και συνιστάται μόνο σε ελαφρές περιπτώσεις,
  • Την πρόσθια μεταφορά του νεύρου και κάλυψη με μυς, που είναι η πιο συχνή επιλογή και λύνει ριζικότερα το πρόβλημα.
  • Την επικονδυλεκτομή, με την οποία αφαιρείται η οστική απόφυση πάνω στην οποία στριμώχνεται και συμπιέζεται το νεύρο, όταν η αιτία είναι οστική πίεση, π.χ. από παραμόρφωση σε παλαιό κάταγμα, βλαισό αγκώνα ή εξόστωση.

Όπως αποφάνθηκαν και οι επιστήμονες στο συνέδριο, η έγκαιρη διάγνωση με ταυτόχρονη σωστή αντιμετώπιση δίνει οριστική  λύση στο σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας και ο ασθενής γλιτώνει από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή