Υπό έρευνα η χρήση ωμέγα 3 λιπαρών σε ασθενείς με προβλήματα μνήμης

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 13:20
Shutterstock
A- A A+

Μια διεθνής πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη σε 13 Κέντρα Μνήμης στο Μονακό της Γαλλίας μελέτησε αν η μακροχρόνια χρήση ωμέγα 3 λιπαρών παρέχει σημαντικά οφέλη στους ηλικιωμένους ασθενείς με προβλήματα μνήμης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet έγινε με τη χρηματοδότηση του γαλλικού υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Έρευνας Pierre Fabre, Gerontopole, Exhonit Therapeutics, Avid Radiopharmaceuticals.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μέχρι σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί μεγάλες δοκιμές για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας μιας παρέμβασης που συνδυάζει μια συγκεκριμένη ουσία και αρκετές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο για την πρόληψη της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Στη νέα αυτή μελέτη εξέτασαν την επίδραση της συμπληρωματικότητας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ωμέγα 3 και μια παρέμβαση πολλαπλών πεδίων (multidomain) (φυσική δραστηριότητα, γνωστική εκπαίδευση -cognitive training- και διατροφικές συμβουλές), από μόνες τους ή συνδυαστικά, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.680 μη ανοϊκοί ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω, μεγαλύτεροι, κοινωνικά δραστήριοι και λειτουργικά αυτόνομοι (community-dwelling), και είχαν αναφέρει ένα αυθόρμητο πρόβλημα μνήμης στον ιατρό τους, περιορισμούς σε μια σύνθετη δραστηριότητα της καθημερινής ζωής ή αργή ταχύτητα βαδίσματος. Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν και τυχαιοποιήθηκαν κατά την περίοδο από 30 Μαΐου 2008 έως 24 Φεβρουαρίου 2011 και χωρίσθηκαν σε 3 ομάδες παρέμβασης και μία ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην τριετή μείωση της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ οποιασδήποτε εκ των τριών ομάδων παρέμβασης και της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Από τις παρεμβάσεις δεν προέκυψε καμία ανησυχία για την ασφάλεια και δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τις σοβαρές ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση πολλαπλών πεδίων και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά δεν είχαν σημαντική επίδραση στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε περίοδο 3 ετών σε ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης. Συνεπώς, όπως τόνισαν οι ερευνητές, ο προσδιορισμός μιας αποτελεσματικής στρατηγικής παρέμβασης πολλαπλών πεδίων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης και του στοχευόμενου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε πραγματικές συνθήκες, παραμένει το ζητούμενο.

Δηλαδή, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν τελικά η μακροχρόνια χρήση ωμέγα 3 λιπαρών βοηθά αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση της μνήμης των ανοϊκών ασθενών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή