Από την έντυπη έκδοση
Του δρα Αθανάσιου Κελέμη
Γενικός διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Το δυναμικό ελληνικό επιχειρείν είναι η μοναδική διασφάλιση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να γυρίσει σελίδα. Έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων και σχεδόν οκτώ χρόνια ύφεσης, τα συμπεράσματα έχουν βγει και τα διδάγματα αποτελούν οδηγούς για το αύριο. Ειδικά στο επιχειρείν. Πολλοί έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Να επιβιώσουν, να βελτιωθούν, να χτίσουν νέες συνέργειες, να αναπτυχθούν, να ανοίξουν φτερά σε ξένες αγορές, που πριν από χρόνια φάνταζαν δυσπρόσιτες για τον Έλληνα επιχειρηματία.
Στην πλειονότητά τους, όσοι είχαν επενδύσει στην Ελλάδα αντιμετώπισαν τον βρόχο των capital controls, αναδιαρθρώθηκαν, προσάρμοσαν τα λειτουργικά κόστη τους, επένδυσαν στην εξωστρέφεια και έτσι κέρδισαν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Σήμερα είναι σε φάση εκκίνησης μιας νέας δυναμικής πορείας, εφόσον το μακροοικονομικό περιβάλλον βοηθήσει λίγο, με αιχμή τη μείωση του κόστους χρήματος, τη βελτίωση των συνθηκών του επιχειρείν και τη συντονισμένη στήριξη στρατηγικών εξωστρέφειας.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο λειτούργησε και λειτουργεί σταθερά ως αρωγός. Αναδεικνύει ζητήματα, εμμένει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά και προσφέρει απτό έργο, όντας βασική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας και της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Ήταν και παραμένει σημείο επαφής επενδυτών με την εγχώρια αγορά, αλλά και γέφυρα ανάπτυξης των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και ανάδειξης συνολικά των ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα για επενδύσεις.
Μόνο το 2016 το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνειας σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.
Παράλληλα, με επαφές B2B για διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την τεχνολογία περιβάλλοντος μέχρι την ενέργεια ή τη μεταποίηση, προσπαθεί να προσφέρει την αναγκαία δικτύωση για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη μία ή την άλλη αγορά. Πλέον αυτών, το Επιμελητήριο έχει αναπτύξει εδώ και λίγα χρόνια μια σειρά από καινοτόμες δράσεις. Πρόκειται για το σύστημα διττής εκπαίδευσης, όπου το Επιμελητήριο δραστηριοποιείται ήδη από το 2013.
Για μας οι νέοι επιστήμονες, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Αυτοί είναι τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας και αυτοί είναι που θα γυρίσουν το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα πορεία. Κι αυτούς στηρίζουμε.
Έχοντας κατά νου τους δυναμικούς αυτούς πυρήνες της ελληνικής κοινωνίας, στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καταβάλλουμε με αμείωτη ένταση, προσπάθεια για να τους ανοίξουμε δρόμους και να διαμορφώσουμε μια «ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης». Στον δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε, πιστεύοντας σταθερά ότι το δυναμικό επιχειρείν και η νέα γενιά της χώρας μπορούν να τη φέρουν σε ένα νέο, ασφαλές λιμάνι. Μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, ώστε η ελληνική οικονομία να απεμπλακεί από τα μνημόνια. Μόνο με νέα κεφάλαια, φρέσκες ιδέες και, πάνω απ’ όλα, μόνο με ανθρώπους που έχουν όρεξη να ρισκάρουν επενδύοντας στην υλοποίηση καινοτόμων ιδεών μπορούμε να πάμε μπροστά.
Η Γερμανία, ως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πλάι της ελληνικής οικονομίας!