Λευκωσία: Η γαλλογερμανική πρόταση, απλώς μία πρόταση και όχι η κατάληξη

«Ούτε αιφνιδιασμός, ούτε ψυχρολουσία»
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 14:08
A- A A+

Είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ως αιφνιδιασμός και ως ψυχρολουσία η χθεσινή εισήγηση Γαλλίας και Γερμανίας για την Τουρκία, δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως η γαλλογερμανική εισήγηση είναι απλώς μια πρόταση, δεν είναι η κατάληξη, και είναι λάθος να προσδίδουμε σε αυτή την εισήγηση δραματικές διαστάσεις.

«Το σημαντικό για εμάς -σημείωσε- σε αυτή την εισήγηση είναι ότι προτείνεται αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι που δεν προβλέπεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οπως είπε ο κ. Πασιαρδής, «ο χρόνος της αξιολόγησης θα συζητηθεί και στη συζήτηση έχουμε λόγο και εμείς».

«Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δρομολογούμε τις εξελίξεις και να προσδιορίζουμε το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε μόνοι στο γήπεδο για να σημειώνουμε τέρματα προ κενής εστίας. Έχουμε όμως λόγο, και προπαντός έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να διαφωνήσουμε εάν και εφόσον χρειαστεί», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος 18 μηνών, είπε πως αυτή αφορούσε μια γερμανική εισήγηση, όπως αυτή επισήμως ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας Τόμας Στεγκ.

Αυτή τη συγκεκριμένη γερμανική πρόταση σχολιάσαμε, εκφράζοντας την υποστήριξή μας δεδομένου ότι συμφωνούσε με τη δική μας θέση. Επομένως, η χθεσινή σχετική δήλωσή μας ούτε βεβιασμένη ήταν ούτε πρωθύστερη, είπε ο εκπρόσωπος.

Επί της ουσίας της γαλλογερμανικής εισήγησης, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η κατ' αρχήν εισήγηση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, τουλάχιστον όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε, είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ως αιφνιδιασμός και ως ψυχρολουσία.

Ερωτηθείς πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διαφορά μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της γαλλογερμανικής πρότασης, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η μόνη διαφορά είναι ότι χθες η γερμανική εισήγηση μιλούσε για ένα χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, σήμερα είναι ότι μιλά για χρονοδιάγραμμα "εντός 30 περίπου μηνών". Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική διαφορά».

Ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία δεν έχουν κατ' αρχήν απομακρυνθεί από τη θέση τους για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. «Εμμένουν σε αυτή τη θέση. Εάν τώρα η Τουρκία, έστω και στο χρονικό διάστημα που επιμηκύνεται με την κατ' αρχήν γαλλογερμανική πρόταση, συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, το ενδεχόμενο των κυρώσεων δεν έχει εξαφανιστεί», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε πως «καμία εξέλιξη, καμία πρόταση, καμία εισήγηση δεν μπορεί να αφαιρέσει από οποιαδήποτε χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε. το δικαίωμα να διαφωνεί», επαναλαμβάνοντας πως για εγκριθεί οποιαδήποτε εισήγηση χρειάζεται απαραιτήτως ομοφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή