Στα χνάρια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το Κοσσυφοπέδιο

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 18:15
A- A A+

Το Κοσσυφοπέδιο προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, παραχωρώντας αρμοδιότητες στους διεθνείς παρατηρητές και δίνοντας τους τη δυνατότητα να αγνοούν τους εκλεγμένους ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα «Independent».

Στην αποστολή της Ε.Ε που προβλέπεται να αναλάβει τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου θα δοθούν ευρείες αρμοδιότητες έναντι των τοπικά εκλεγμένων αρχών, σε ένα πλαίσιο που μοιάζει έντονα με την άκαρπη διεθνή προσπάθεια στη Βοσνία.

Το μέλλον της επαρχίας αποτελεί αντικείμενο εντατικών συνομιλιών μεταξύ των διεθνών μεσολαβητών, της κυβέρνησης της Σερβίας και των εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας.

Η αλβανική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, ενώ η Σερβία επιμένει να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο τμήμα της επικράτειας της.

Οι αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις αναμένουν ότι η επικείμενη απόφαση του ΟΗΕ θα καταλήξει σε υπό όρους ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο, παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας.

Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία για το καθεστώς, το προσχέδιο καλεί στη δημιουργία μιας Διεθνούς Πολιτικής Αντιπροσωπείας (ICR), σαν αυτή που υπάρχει ήδη στη Βοσνία. Θα έχουν τότε τη δυνατότητα να ακυρώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από το τοπικό κοινοβούλιο, και να αντικαθιστούν αξιωματούχους των οποίων η πολιτική δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Παρόμοιες δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν ήδη προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια κατά της Υπηρεσίας του Υπατου Αντιπροσώπου, ιδιαίτερα στους κόλπους των Σέρβων και των Κροατών της Βοσνίας.

Η Διεθνής Πολιτική Αντιπροσωπεία θα ελέγχει ακόμη το έργο της αστυνομίας, καθώς και των δικαστικών, τελωνειακών και ποινικών θεσμών.

Διπλωματικές πηγές στο Βελιγράδι αναμένουν ότι η απόφαση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου πρόκειται να ληφθεί τους πρώτους μήνες του 2007.

INDEPENDENT

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή