Δ. Τζανακόπουλος: Yπάρχει και η 22η Ιουνίου

«Παράθυρο» για μετάθεση των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 13:46
UPD:16:02
ΕΡΤ1
A- A A+

Είναι χρέος της Ε.Ε., των δανειστών και των θεσμών να πάρουν τώρα τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας, να παρθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κανένας λόγος για μετάθεση του προβλήματος - Έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, πλέον η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξαρτάται και από τις αποφάσεις αυτές και δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια νέα μετάθεση του προβλήματος.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. Συμπλήρωσε πως το προσεχές Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Θέλουμε καθαρή λύση, που να τηρεί τρεις βασικές αρχές»

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εργάζεται για μια συνολική και καθαρή λύση η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:

  1. Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
  2. Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (+ την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
  3. Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γεφυρωθουν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.

«Δεν θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν, υπάρχει και η 22α Ιουνίου»

Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, διεμήνυσε πάντως ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν» λέγοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση και στη Σύνοδο στις 22 Ιουνίου. «Έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν χρειαστεί και περισσότερος χρόνος υπάρχει και η 22α Ιουνίου» ανέφερε, ενώ σε σχετική ερώτηση επέμεινε πως αν οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν τη δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημα, τότε αυτό θα πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

«Ν.Δ. και ΜΜΕ καλλιέργησαν εικόνα καταστροφής»

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, είπε πως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που καλλιεργούν συστημικά ΜΜΕ και ΝΔ εδώ και έναν χρόνο.

Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν έχουν επιλυθεί τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε πως διαφαίνεται ότι οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες.

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ

Άφησε αιχμές κατά της στάσης του ΔΝΤ λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ένας ορυμαγδός διαρροών. «Το βέβαιο είναι ότι το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί άλλες δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθά» σημείωσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για δέσμευση του ΔΝΤ για παραμονή στο πρόγραμμα και εκταμίευση χρημάτων όταν θα έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για διασφάλιση βιωσιμότητας χρέους, ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί μία καθαρή λύση.

«Η κυβέρνηση θα συζητήσει προτάσεις που εγγυώνται βιωσιμότητα του χρέους»

Ωστόσο, επέμεινε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα γίνουν και εφόσον οι προτάσεις εγγυώνται βιωσιμότητα του χρέους και πρόσβαση στις αγορές η κυβέρνηση θα τις συζητήσει.

Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση πως έως 15 Ιουνίου θα έχουν υπάρξει οι αναγκαίες υποχωρήσεις.

«Δεν βλέπω αρραγή μέτωπα»

Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος και τις διαρροές για αρραγή μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το προέδρου της Μάριο Ντράγκι ότι «η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και την απόφαση του Eurogroup, με αυτή την έννοια δεν βλέπω αρραγή μέτωπα».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αρχηγοί κρατών είναι πιο ευέλικτοι και για τον λόγο αυτό αναμένει και τη συζήτηση του θέματος στη σύνοδο κορυφής τόνισε ότι «είναι πιθανό να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Από την άλλη οι προτάσεις παίρνουν έναν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα που δεν μπορεί παρά να απασχολήσει την Ευρωζώνη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία»

Υπογράμμισε ωστόσο ότι την πολιτική ευθύνη για επίλυση του ζητήματος θα την αναλάβουν οι αρχηγοί μόνο αν δεν υπάρξει σύγκλιση στο προσεχές Eurogroup, εκτιμώντας ξανά ότι υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για αναγκαία συμφωνία.

Διευκρινίζοντας τα περί παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν επενδυτικά πακέτα και παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότηα στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε δε μιά τέτοια πρωτοβουλία «κλειδί» γιατί μπορεί να δημιουργήσει κοινό τόπο. Εξήγησε ότι όσο μεγαλύτερη η πρόβλεψη για ανάπτυξη τόσο λιγότερα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.

Για το QE

Ερωτηθείς για την ένταξη της χώρας στο QE σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί από οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup. «Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου η ΕΚΤ να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος» τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή