Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ενίσχυσε χθες ο πρωθυπουργός τη συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανάγκη συγκρότησης εθνικής γραμμής στο ζήτημα του χρέους, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή» είπε ο κ. Τσίπρας.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού, κάνουν λόγο για ειλικρινή πρόθεση του κ. Τσίπρα και δίνουν πολλές πιθανότητες να πάρει πρωτοβουλία σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «όψιμο» ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τα χαρτιά του για το τι σημαίνει «καθαρή λύση» για το χρέος, τι τελικά επιδιώκει και ποια πρόταση θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ απαντώντας για το αν θα φορέσει γραβάτα ή όχι στη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε και πάλι αστειευόμενος «το θέμα είναι να μη φύγω με φέσι».
Στην κυβέρνηση επικρατεί βαρύ κλίμα, η ανησυχία είναι έκδηλη και στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση μίας πρότασης από την πλευρά των δανειστών που δεν θα διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη, την οποία Τσίπρας και Τσακαλώτος είχαν απορρίψει.
Στελέχη που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή μιλώντας στα ΜΜΕ όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας ή η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου δεν εκφράζουν πλέον βεβαιότητα για θετική λύση, όπως πριν από λίγες ημέρες. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε, χωρίς καμία δημοσιοποίηση, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαρρεύσει κάποια σημαντική πληροφορία, πέραν της άσκησης κριτικής από την πλευρά της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, της αισιοδοξίας που εξέφρασαν οι Τζανακόπουλος και Παππάς κ.ο.κ. Έγινε επίσης γνωστό ότι αναμένεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αντιδράσεις
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα υπέρ μίας συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών συναντά ήδη ισχυρή αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. «Επιστρέφουμε στον φαύλο κύκλο. Ο κ. Τσίπρας έχει σχέδιο μόνο για την παραμονή του στην εξουσία. Τα έχουν δώσει όλα για τις καρέκλες. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε σε οξείς τόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ζημίωσε τη χώρα όταν εγκατέλειψε την απόφαση του Eurogroup του 2012 ως τη μόνη που προέβλεπε απομείωση χρέους με την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, χάνοντας και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων και ενώ υπόγραψε συμφωνία ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος θα έρθουν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018, κατέφυγε σε διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.
«Μετά τη γραβάτα, το φέσι. Το θέμα του χρέους έχει αφεθεί στην καλοσύνη των ξένων, αλλά τουλάχιστον εμπνέει τον κ.Τσίπρα για αστειάκια» σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την αξιολόγηση, έχασε την ποσοτική χαλάρωση και τώρα εκλιπαρεί για έξοδο στις αγορές, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος.
«Εάν συγκληθεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα ζητήσω την παραίτηση του κ. Τσίπρα και σχηματισμό νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα στηριχθεί από την παρούσα Βουλή» είπε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί οι βουλευτές του είναι στα κάγκελα, αφού εξαπατήθηκαν και ψήφισαν το σκληρό πακέτο μέτρων με προοπτική να ρυθμιστεί το χρέος.
Υποσχέσεις για τους συμβασιούχους
Νέες υποσχέσεις στους συμβασιούχους για εργασιακή αποκατάσταση «ως το τέλος του έτους» περιείχε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή για το ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι ο ΑΣΕΠ είτε κάποιος άλλος που θα συσταθεί από το ΑΣΕΠ και ενημέρωσε ότι τα κριτήρια που θα ληφθούν υπ’ όψιν είναι τα χρόνια εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης. «Η λύση που θα δοθεί θα είναι συνεπής με τις επιταγές του Συντάγματος και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαβεβαίωσε ότι «όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της απόφασης, δεν υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι να μη λάβουν τα δεδουλευμένα τους».
Απλή αναλογική
Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτός από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θα περιλαμβάνει τον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, τον εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών με τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, καθώς και την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.
Έκανε λόγο και για άλλες δύο μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων και την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης της ιθαγένειας.